Linkovi

Knjiga Izgubljeni simbol - novo djelo Dana Browna


Iako je roman Dana Browna Da Vincijev kod postigao ogroman komercijalni uspjeh, trebalo je proći čak šest godina da ovaj američki pisac objavi novu knjigu pod naslovom Izgubljeni simbol, svojevrsni nastavak prošlog trilera. Glavni junak opet je simbolog sa Sveučilišta Harvard Robert Langdon, a radnja se događa ovdje u glavnom američkom gradu.

Roman počinje tako da profesor Langdon dobiva neočekivani poziv da održi jedno večernje predavanje u zgradi američkog Capitola. Unutar nekoliko minuta nakon njegova dolaska noć kreće bizarnim smjerom. U zgradi je pronađen jedan uznemirujući objekt na kojem je ugravirano pet simbola. Langdon prepoznaje predmet kao jedan drevni poziv, poziv koji uvodi svog primatelja u jedan davno izgubljeni svijet ezoterične mudrosti. Nakon što Langdonov mentor – ugledni mason i filantrop – bude brutalno otet, on shvaća da je jedina šansa za mentorov spas da prihvati mističan poziv.

Odmah nakon toga Langdon biva uvučen u svijet masonskih tajni, skrivene povijesti i lokacija koje nikad prije nije vidio – a sve to kao da ga vodi prema jednoj neizbježnoj istini. Autor Dan Brown kaže da nije slučajno izabrao za mjesto radnje glavni američki grad: "Washington ima sve ono što imaju Rim, Pariz i London u smislu odlične arhitekture i izuzetne koncentracije moći. Washington ima obeliske i piramide, podzemne tunele, umjetnička djela i cijeli jedan svijet koji živi u sjeni. Zbog velikog uspjeha Da Vincijeva koda, ja sam imao pristup po prvi put nekim stvarima koje ranije nisam imao priliku proučiti. Vrata su mi bila otvorena".

Ovaj triler od nešto preko 600 stranica događa se unutar 12 sati, koliko Langdon ima na raspolaganju da pronađe nešto što možda uopće ne postoji: masonsku piramidu u kojoj su pohranjene drevne misterije – kako u knjizi Izgubljeni simbol Dan Brown kaže - "jedno tijelo tajnog znanja koje je nagomilano prije mnogo godina" koje "omogućuje onima koji ga koriste pristup moćnim kapacitetima koji se nalaze skriveni u ljudskom mozgu". Na isti način na koji je Dan Brown pokušao demistificirati katoličke rituale u Da Vincijevom kodu, novi roma pokušava to učiniti sa slobodnim zidarima – masonima, organizacijom o kojoj se, kako se čini, vrlo malo zna.

"Misterij je u njihovim počecima i činjenici da su uspjeli ostati prilično tajnoviti. Njihovi su rituali izuzetno ezoterični i kad se s njima upoznate, počinjete polako shvaćati kako funkcionira cijela organizacija. Oni su fascinantni. Mi živimo u svijetu u kojem se pripadnici različitih religija uzajamno ubijaju zbog toga čija je verzija boga ispravna, a ovdje imamo organizaciju koja je globalna i duhovna i koja okuplja muslimane, Židove, kršćane i čak i ljude koji su zbunjeni glede svoje vjerske pripadnosti, koja kaže: 'Svi se mi slažemo da postoji nešto veliko, ali nemojmo na to stavljati etiketu, slavimo To zajedno', tvrdi Brown.

Knjiga Izgubljeni simbol objavljena je u prvom izdanju u čak preko pet milijuna primjeraka, a prvog dana kad je puštena u prodaju ostvarila je rekord u prodaji neke knjige u jednom danu i odmah se popela na prvom mjesto popisa najprodavanijih knjiga New York Timesa, gdje se još uvijek nalazi. Novi triler Dana Browna Izgubljeni simbol objavila je izdavačka kuća Doubleday.

XS
SM
MD
LG