Linkovi

Stranger Than Fiction - Novi film Willa Ferrella


Will Ferrell, Emma Thompson i Dustin Hoffman zvijezde su komedije – s elementima fantastike – o spisateljici koja doživljava 'autorsku blokadu' i jednom običnom čovjeku koji otkriva da je ustvari lik u jednoj od njezinih knjiga. Alan Silverman pogledao je za nas film "Stranger Than Fiction".

Spisateljica Kay Eiffel radi na svojoj najnovijoj knjizi, prepunoj najsitnijih pojedinosti o usamljenom poreznom inspektoru: 'Ovo je priča o čovjeku po imenu Harold Crick. Harold je vodio vrlo usamljen život. On je pješačio kući sam. On bi jeo sam ...'

Zamislite iznenađenje usamljenog poreznika Harolda Cricka kada počinje čuti glas spisateljice kako opisuje detalje njegovog života. Problem se krije u činjenici da njezin glas čuje samo – Harold.

Sve nalikuje samo na neugodnu smetnju, dok, jednog dana, zaplet romana ne krene u sudbonosnom smjeru ... sudbonosnom po Harolda.

Da bi si spasio život, Harold mora otkriti čiji glas čuje, a potom i uvjeriti vlasnicu glasa da ga ne usmrti na posljednjoj stranici romana, što je do tada učinila sa svojim glavnim likovima u svim ranijim romanima. ... Will Ferrell – poznat po širokom spektru komičnih likova -, kao Harold, donosi mnogo suptilniji humor.

"Za mene je vrlo neobično da glumim tako suzdržano kao što sam to radio u ovom filmu. Nisam na tako nešto bio naviknut, te mi je često bilo neobično da prođem kroz scenu posve mirno ili tiho. Kojiput sam se pitao hoće li mikrofon uhvatiti moje riječi kad ih izgovaram tako tiho. No, nakon nekog vremena sam se naviknuo", kaže Ferrell.

Emma Thompson glumi povučenu spisateljicu, kojoj je draže da se sa svojim likovima bavi na stranicama papira, nego da ih sreće u stvarnom životu.

U stanu gdje piše, nema doslovce ničega. Nema praktički nikakvog dokaza o njezinom postojanju, kao da se trudi da izbriše samu sebe. Kada odjednom dođe do saznanja 'Sve ću ih na kraju usmrtiti', jasno je da govori o sebi.

U nastojanju da otkrije odgovor na tajnu glasa koji čuje, kao i da si spasi život, Harold se obraća stručnjaku za književnost – sveučilišnom profesoru Hilbertu, koga glumi oskarovac Dustin Hoffman.

Glumačka postava uključuje i Maggie Gyllenhal, kao slobodoumnu pekaricu – nesklonu plaćanju poreza 'iz političkih razloga' -, u koju se Harold zaljubi. Tu je i Queen Latifah, čiji lik treba Kay Eiffel pomoći u nadilaženju spisateljske 'paralize'. Redatelj Marc Foster poznat je po svojim ranijim ostvarenjima – "Monster Ball" i "Finding Neverland". Glazbu za film skladao je Britt Daniel.

XS
SM
MD
LG