Linkovi

Branimir Glavaš nalazi se u Bosni i Hercegovini


Jučer je policija i službeno potvrdila: Branimir Glavaš koji je u petak nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina nije u Hrvatskoj već se nalazi u Bosni i Hercegovini, točnije na području Hercegovine. Međutim bez obzira na izrečenu presudu zbog zastupničkog imuniteta kojeg uživa, policija čak i kad bi bio u Hrvatskoj Glavaša ne bi mogla privesti i odvesti u zatvor. Šef ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec jučer je izjavio: "Nama je policija federacije potvrdila da se on nalazi na teritoriju federacije, ali imajući u vidu da mu još nije ukinut saborski imunitet, pripadnici MUP-a Republike Hrvatske još uvijek ne mogu poduzimati nikakve mjere i aktivnosti. MI ćemo i dalje dosljedno provoditi zakone RH, ali u ovom konkretnom slučaju smatramo da ni na koji način policija nije suodgovorna za izbjegavanje pravne posljedice presude osuđenika Glavaša".

Ministarstvo unutarnjih poslova županije zapadno hercegovačke potvrdilo je da je Branimir Glavaš u petak, dakle dan nakon izricanja presude u Zagrebu zatražio izdavanja osobnih dokumenata u općini Ljubuški u Hercegovini Isti izvor potvrđuje da je Glavaš u studenom prošle godine dobio bosansko hercegovačko državljanstvo i to na temelju podrijetla. Roditelji su mu,naime, iz Drinovaca u Hercegovini. MUP županije zapadno hercegovačke također potvrđuje da za Glavašem nije raspisana tjeralica, pa se može nesmetano kretati na području BIH.

Iako su u petak na dan kad je izrečena presuda za osječke ratne zločine saborski zastupnici bili na okupu na izvanrednoj sjednici zbog izglasavanja podrške prijedlogu Olia Rehna, Sabor toga dana nije izglasao ukidanje imuniteta Branimiru Glavašu kako bi ga policija mogla privesti u zatvor.. Predsjednik Sabora Luka Bebić ni jučer nije želio precizirati kad će Sabor ukinuti imunitet Glavašu. Međutim i nakon što mu sabor ukine imunitet, ostane li na području Bosne i Hercegovine, Glavaš će biti nedostupan hrvatskim organima gonjenja jer BiH svoje državljane ne izručuju pravosuđu druge države.

A komentar koji je na okolnost da je Glavaš nakon izricanja presude napusti Hrvatsku izrekao predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, potaknuo je premijera Sanandera da oštro napadne Županijski sud u Zagrebu koji je izrekao presudu Glavašu: "Sud je u prvom stupnju rekao što je imao za reći, dakle donio je presudu, a ovo sve što gledamo je nastavak unutarnjih obračuna u HDZ-u. Hrvatska to gleda i mora plaćati cijenu za to".

Kazavši najprije da je u Hrvatskoj nemoguće utjecati na sudsku odluku, zbog trodiobe vlasti, premijer Sanader je u istoj rečenici optužio SDP da je upravno ta stranka utjecala na presudu Glavašu:"Mislim da Milanović želi skrenuti pozornost s jedne druge činjenice za koju nisam siguran da je netko od njegovih umiješan, ato je činjenica daje sud, što je apsolutno neshvatljivo kad je riječ o visini i o vremenu izricanja presude to učinio osam sana prije izricanja presude i time se sudstvo uključilo u izbornu kampanju. Ne da se izvršna vlasti nije uključivala, nego obrnuto, sudbena vlast se uključuje u izvršnu vlast, uključila se izravno u izravnu kampanju. Smatram da je to apsolutno neprihvatljivo i razgovarat ću o tome s ministrom pravosuđa".

Predsjednik udruge Hrvatskih sudaca Đuro Sessa je ustvrdio da je premijer tom izjavom doveo u pitanju položaj samostalne i neovisne sudbene vlasti, te da sudovi ne sudjeluju u političkoj utakmici.

A jučer popodne u zagrebački zatvor Remetinec privedene je trećeoptužena za osječke ratne zločine Gordana Getoš Magdić koja je osuđena na sedam godina zatvora. Ona u petak nije bila na izricanju presude na zagrebačkom županijskom sudu, ali je jučer, kako tvrdi njezin odvjetnik, sama pozvala policiju da dođe u njezin stan u Osijeku i isprati je do zatvora.

XS
SM
MD
LG