Linkovi

Potencijalne opasnosti i koristi bežične tehnologije


Kad je Jo Wynne Ritchie iz Colorada slomila stopalo ono je sporo zacjeljivalo. Ona se brinula da će joj trebati umetnuti metalne vijke no umjesto toga liječnik joj je propisao malu elektronsku napravu koja emitiranjem elektromagnetske valove stimulira kosti. Znanstvenici ne mogu dati razlog, ali Ritchie kaže da joj se stanje poboljšalo:"Liječnik mi je snimio stopalo i bio je presretan rezultatom. To je misterija, ali, takve su i neke druge stvari".

Slična elektromagnetska terapija pomogla je Garyu Olhoeftu u nošenju s Parkinsonovom bolešću. Njemu je ispod kože ugrađen stimulator mozga kako bi mu smanjio nekontrolirano treskanje tijela no ubrzo se upoznao i s negativnom stranom ove tehnologije: "Imao sam probleme kad sam prolazio kroz detektore metala u zračnim lukama, bankama čak i u bibliotekama".

Naime, ti detektori mogu dovesti do prekida rada njegovog pacemakera.
Gospodin Olhoeft predaje u jednoj školi u Coloradu koja se nalazi na oko dva kilometra od cijelog niza velikih antenskih tornjeva. Te televizijske, radijske i telefonske antene stvaraju jednu od najvećih koncentracija elektromagnetskih valova na svijetu. To može dovesti do poteškoća u radu drugih visoko tehnoloških uređaja poput onoga koji je ugrađen u gospodina Olhofta. Neki američki znanstvenici donedavno su odbacivali ideju da elektromagnetski valovi mogu djelovati na ljudske stanice.

Raniji testovi pokazali su da mikrovalovi mogu dovesti do nešto više temperature stanice, a to se smatralo bezopasnim. No električni inženjer Sveučilišta Colorada u Boulder, Frank Barners, vjeruje da, osim zagrijavanja, mikrovalovi djeluju na stanice na više načina te da kaže kako je došlo vrijeme da se točno utvrdi zašto: "Pokušajmo utvrditi kako da od fizike, preko kemije dođemo do biologije i mogućih posljedica po zdravlje".

Barnes obavlja testove u vlastitom laboratoriju gdje studenti svoju vlastitu krv izlažu radijaciji mobitela. Pod mikroskop, bijele krvne stanice – koje štite ljudski organizam, ubrzavaju i mijenjaju smjer. Gospodin Barnes kaže da nitko ne zna je li ovakav efekt štetan ili koristan. Ukoliko se pokaže da je štetan ljudi bi se trebali zaštititi od radijacije mobitela, a ako je koristan, onda bi precizno kalibrirani snopovi mikrovalova mogli ojačati naš imunološki sustav. No jednako kako je teško predvidjeti kada će uređaji za poticanje kostiju ili mozga biti učinkoviti Barnes kaže da je teško predvidjeti kada će i zašto bijela krvna zrnca reagirati na radijaciju; "Možemo uzeti krv od istog studenta dva dana zaredom, učiniti sve isto i dobiti dva potpuno različita efekta. Očito ne razumijemo biologiju u ovom području. To je činjenica".

Kako bi se ovi efekti bolje razimijeli Frank Barnes, Gary Olhoeft i drugi znanstvenici sastaju se s građanima zabrinutima za ovu vrstu radijacije. Njihov je cilj razmijeniti ideje i dobiti podršku za istraživanje koje bi pomoglo znanstvenicima da utvrde kako najbolje koristiti nove tehnologije.

XS
SM
MD
LG