Linkovi

Tko će dobiti Oskara za režiju?


U nedjelju će Hollywood odati počast najboljim filmskim ostvarenjima 2007. godine tijekom 80. svečane godišnje dodjele Oskara. Ove nagrade – koje izglasavaju članovi Američke akademije za film – najprestižnije su u svijetu filma. Podsjetimo se tko je sve nominiran u jednoj od glavnih kategorija – onoj za najbolju režiju.

"Bit će krvi" priča je o nafti u Kaliforniji, prije stotinjak godina, ispričana kroz lik pohlepnog i zlog naftaša koga glumi Daniel Day Lewis. Ova povijesna priča peti je film redatelja i scenarista Paula Thomasa Andersona, prvi koji mu donosi nominaciju za oskara za najbolju režiju:" Srž priče je ambicioznost i želja za uspjehom, ne samo kod glavnog lika, nego i kod onih koje on nadmudri ili prevari. Ambicija postoji s obje strane".

Paul Anderson je nominiran i za scenarij filma "Bit će krvi", a sam film je i u konkurenciji za najbolji film. Njegov film "Magnolija", iz 1999., donio mu je brojne hvale kritičara, kao i tri nominacije za oskara, ali nijednu za režiju.

Francuski film "Ronilačko zvono i leptir", temeljen na istinitoj životnoj priči, donosi američkom redatelju Julianu Schnabelu njegovu prvu nominaciju za oskara. Pedeset-šestogodišnji Schnabel je svoju raniju uspješnu slikarsku karijeru proširio na filmsku režiju sredinom devedesetih, prvo biografskim filmom o slikaru Jean-Michelu Basquiatu, a potom obradom autobiografskog romana Reinalda Arenasa "Prije nego što padne noć". "Ronilačko zvono i leptir" treće mu je filmsko ostvarenje koje se temelji na memoaru Jean-Dominiquea Baubyja, koga je masivni moždani udar ostavio s treptanjem jednog oka kao jedinim načinom komuniciranja sa svijetom. U tom filmu, Schnabel je našao načina da međusobno pomiješa svoje slikarske i redateljske vještine; "Jedna stvar koju je rekao Jean-Dominique Bauby - a meni je iznimno pomogla kao redatelju! - je da 'izranjajući iz magle kome, nikad nisi te sreće da ti snovi ispare.' Na to počneš misliti o tome što je ustvari stvarnost".

Veteran među scenaristima Tony Gilroy s filmom "Michael Clayton" otisnuo se u režiju i priskrbio si nominacije i za scenarij i za režiju. Ova napeta drama o odvjetnicima, korporacijama i moralu donosi i glumačke nominacije glavnim protagonistima Georgeu Clooneyu, Tiomu Wilkinsonu i Tildi Swinton. Režiranje je Gilroyu otvorilo potpuno novi pogled na filmsko stvaralaštvo: "Kad postaneš redatelj, one sekunde kada ti to postane posao, počneš na izvjestan način apsorbirati zasluge svih drugih: odjednom se meni odaje priznanje za glumačka ostvarenja, za filmsku glazbu Jamesa Newtona Howarda, za kinematografski rad Roberta Ellswortha. Kao da sam postao magnet za zasluge. To je upravo suprotno od onoga što sam iskusio kao scenarist".

Film "Juno" govori o trudnoj tinejdžerki i njezinom sticanju novih saznanja o životu, ljubavi i obitelji. Ova komedija - koja se podjednako dopala i publici - nominirana je ukupno za četiri oskara - uključujući za najbolji film, te za najbolji originalni scenarij autorice Diablo Cody, poznate po svojedobnom jednogodišnjem radnom stažu striptizete u peep-show klubu. Nominaciju za redateljskog oskara "Juno" donosi 31-godišnjem Jasonu Reitmanu, najmlađem od ovogodišnjih kandidata za oskara za režiju, kojemu je ovaj film tek drugi u karijeri.

Braća Joel i Ethan Coen pišu scenarije i režiraju već gotovo 25 godina i njihov je popis ostvarenja - i uspjeha! - dugačak. Ovogodišnju nominaciju za najbolju režiju donosi im film "Nema zemlje za starce", 'film noir' o ubojstvu, povjerenju i izdaji. Podloga filma je roman Cormaca McCartyja, koji je ne samo živopisno predočio prašnjavo teksaško okruženje priče, nego i nasilje, preneseno vrlo realistički i u film.

Uz nominaciju za najbolju režiju, braća Coen su nominirana i za scenarij, editiranje, te produkciju filma "Nema zemlje za starce", koji ima ukupno osam nominacija za oskare.

XS
SM
MD
LG