Linkovi

U očekivanju Oskara


Danas navečer, Hollywood će biti obasjan zvijezdama … ne samo s neba, nego i onim dvonožnim. To je za filmsku industriju najvažniji dan u godini, kada se dodjeljuju nagrade Akademije za film, poznatije kao – Oskari. Uoči svečanosti, podsjetimo se tko je sve u konkurenciji za male pozlaćene kipiće.

Večerašnja svečanost u Teatru Kodak, na Bulevaru Hollywood, zamalo da se nije dogodila zbog štrajka holivudskih scenarista i tekstopisaca. No, štrajk je završen i oskari bi trebali biti popraćeni svojim uobičajenim blještavilom i glamurom.

Vodeći filmovi ove su godine – barem po broju nominacija – "Nema zemlje za starce" – priča o prodaji droga koja je otišla krivim putem - i "Bit će krvi", priča o kalifornijskom naftnom boomu. Oba filma imaju po osam nominacija.

"Okajanje", drama o ljubavi u ratnoj Britaniji, te pravnički triler "Michael Clayton" imaju svaki po sedam nominacija.

Zvijezda filma "Michael Clayton", George Clooney nominiran je za oskara za najboljeg glumca, gdje su mu konkurenti Viggo Mortensen, Tommy Lee Jones, Johnny Depp i Daniel Day-Lewis, koji glumi bezobzirnog naftaša u filmu "Bit će krvi".

Laura Linney nominirana je u kategoriji najboljih glumica za ulogu u filmu "Divljaci", pripovjesti o disfunkcionalnoj američkoj obitelji. To joj je treća nominacija.

"Mislim da se veselje oko nominacije produbljuje sa svakom slijedećom nominacijom. Osjećaš se tako radosno što ti se sreća smiješi," kaže Laura Linney koja za suparnice ima Cate Blanchett – nominiranu za njezinu naslovnu ulogu u filmu "Elizabeth: Zlatno doba" -, zatim Julie Christie, Marion Cotillard, te mladu kanadsku glumicu Ellen Page, koja glumi trudnu tinejdžerku u komediji "Juno".

21-godišnja Ellen Page kaže da joj nominacija za oskara još uvijek zvuči nestvarno. "To je čisto bizarna situacija – spominje me se u istom dahu i zajedno sa četiri žene i s drugim ljudima kojima se divim i poštujem ih. Stalno imam želju da pitam jesu li sigurni da sam i ja nominirana. Možda da provjere?"

Glumac Hal Holbrook pravi je holivudski veteran – nedavno je proslavio 83. rođendan – i ovo mu je prva nominacija za oskara u čitavoj karijeri. Nominiran je za mušku sporednu ulogu u filmu Seana Penna "U divljinu", kronici putovanja jednog mladića u divljinu Aljaske. "To je strašno uzbudljivo, posebice u mojoj dobi. To je nešto o čemu povremeno sanjaš dok ti godinu za godinom prolazi karijera, ali, nekako ne očekuješ da se to dogoditi baš tebi. Bila je čista sreća što me Sean Penn izabrao za tu ulogu," kaže Holbrook.

Kada su štrajkaši-scenaristi objavili kraj tromjesečne obustave rada, Hollywood je duboko odahnuo od olakšanja, a tekstopisci za svečanu dodjelu oskara počeli su radili duple smjene. I na produkciji svečanosti radilo se non-stop, dakle, ostajemo nam samo da pogledamo večeras kako će to izgledati i tko će odnijeti sa sobom pozlaćene kipiće.

XS
SM
MD
LG