Linkovi

Admiral John Stavridis: „Ako želimo ispuniti misiju, ne smijemo se bojati žrtava"


Zapovjednik snaga NATO saveza, američki admiral John Stavridis izjavio je da mu je važnije da njegove snage u Afganistanu steknu podršku lokalnog stanovništva te pomognu u izgradnji afganistanske vojske i policije, nego da pobijede talibane.

Kada bude krajem ove godine predsjednik Obama ponovno evaluirao američku strategiju u Afganistanu, naglasak neće biti na vojnim pobjedama ili broju protivnikovih žrtava – rekao nam je zapovjednik NATO saveza:„Mene bi najviše zanimala istraživanja javnog mnijenja koja bi, u kontinuitetu, pokazivala jačanje podrške koaliciji, a smanjenje podrške talibanima. Također, zanimala bi me jačina afganistanskih snaga sigurnosti. I treće, stalo bi mi do kvalitete vojnih operacija koje izvode te, lokalne snage“.

Admiral John Stavridis zadovoljan je rezultatima nedavne ankete koju su u Afganistanu proveli američki, britanski i njemački mediji, a koja pokazuje da je – u odnosu na prošlu godinu - značajno narasla podrška NATO-u i vladi Hamida Karzaija. Ključ našeg uspjeha je da se taj trend nastavi. Djelomično, to i ovisi i o borbi afganistanskih vlasti protiv korupcije kao i o poboljšanju njihovih usluga građanima. Američki general kaže da je, naravno, važno i poraziti talibane te proširiti kontrolu nad, do sada, neosvojenim dijelovima Afganistana. No, to nije onoliko važno koliko ljudi misle- kaže Stavridis:„Rekao bih da je to manje važno. U svakoj ovakvoj akciji, lokalno stanovništvo mora biti u centru pažnje. Ako se za njega pobrinemo, talibani će biti poraženi“.

Da bi se to dogodilo, važni su i napori civilnih stručnjaka na obnovi Afganistana. A od najveće je važnosti razumjeti što narod Afganistana želi - kaže ovaj američki časnik koji je na čelu NATO-a od lipnja prošle godine. Uz sve to, naš cilj moramo postići vrlo brzo, dodao je Stavridis. On inače smatra da saveznici iz NATO-a moraju biti spremni na veće žrtve u nadolazećim mjesecima: „Ako želimo ispuniti misiju, ne smijemo se bojati žrtava. Poanta je u tome da je odradimo na takav način da bude što manje mrtvih. Moramo se naučiti nositi s eksplozivnim napravama uz prometnice, moramo znati prikupljati obavještajne informacije i efikasno ih koristiti. Ja ne sumnjam da ćemo biti uspješni - i civilna i vojna komponenta naše misije“.

Washington je zadovoljan što je vlada Pakistana prije nekoliko mjeseci poduzela ofenzivu protiv talibana i elemenata iz al-Qaide u planinskim predjelima uz granicu s Afganistanom. Ti se ekstremisti, naime, često prebacuju u Afganistan i napadaju misiju NATO-a. Admiral John Stavridis kaže da je uvjeren da će međunarodna zajednica u Afganistanu poraziti talibane. No, za to će trebati poduzeti i veće napore na civilnom planu, u obnovi Afganistana – što će i biti tema skore međunarodne konferencije u Londonu, krajem ovog mjeseca.

XS
SM
MD
LG