Linkovi

Hrvatska vojska u Afganistanu sedam godina - bez žrtava


Hrvatska vojska u Afganistanu sedam godina - bez žrtava
Hrvatska vojska u Afganistanu sedam godina - bez žrtava

Sabor Republike Hrvatske je prihvatio izviješće o sudjelovanju pripadnika hrvatskih oružanih snaga u mirovnoj misiji u Afganistanu. Izviješće se odnosi na razdoblje od travnja 2008. do rujna 2009.

U mirovnoj misiji u Afganistanu Hrvatska je uključena već 7 godina. 295 vojnika koji u njoj sudjeluju u saborskoj su raspravi dobili jednodušne pohvale. Krešmir Ćosić iz HDZ-a je rekao: "Biti sedam godina u takvom prostoru bez poginulih, bez teško ranjenih, jedan je dobar indikator profesionalizma, ozbiljnosti, stege i dobrog treninga".

Međutim iz oporbenih redova čuli su se i kritički tonovi. IDS-ovac Damir Kajin podsjetio je na sretnu okolnost što su hrvatske snage raspoređene u mirnijem dijelu Afganistana, ali 'prvi put kad se dogodi nesreća pitat ćemo se' - kazao je Kajin - 'zašto su tamo poslani i što tamo uopće rade'.

Hrvatska za mirovne misije u svijetu izdvaja 400 milijuna kuna, a 75 posto toga iznosa troši se na misiju u Avganistanu, ustvrdio je HNS-ovac Miljenko Dorić. Među državama angažiranim u misiji u Avganistanu, Hrvatska je - tvrdi Miljenko Dorić - po izdvajanjima na 14. mjestu. "Hrvatska nije na 14 mjestu po gospodarskoj snazi. Dakle, dajemo znatno veći financijski doprinos no što bi to realno trebali dati kada bi uzeli u obzir neke pokazatelje" - smatra zastupnik HNS-a.

Državni tajnik u ministarstvu obrane Pjer Šimunović, međutim, zastupnike je uvjeravao da je riječ o dobro uloženom novcu. "Ulaganje u mirovne operacije na najbolji mogući način ujedno razvija sposobnosti oružanih snaga u korist naše nacionalne sigurnosti" - rekao je Pjer Šimunović.


XS
SM
MD
LG