Linkovi

Uspješne male tvrtke u Sjedinjenim Državama


Sam početak, posjedovanje i vođenje privatnog posla može predstavljati jedan od životno najtežih, najizazovnijih i najzahtjevnijih iskustava, no isto tako i jedan od najproduktivnijih, ispunjujućih i opuštajućih trenutaka. Iako gotovo svaki početak privatnog obrta predstavlja, odnosno krene s nekom vrstom sanjarenja o budućnosti, samo snivanje nije nažalost dovoljno. Svaki uspješan poduzetnik mora imati određeni plan i svakodnevno učiti o potrebama kako bi bili u toku s konkurencijom i samim tržištem.

Prije dvije godine njujorška umjetnica Susie Mendive otvorila je svoju vlastitu tvrtku grafičkog dizajna, a njena se tvrtka ubraja u male biznise, koji se u Americi definiraju kao firme od jednog do 500 uposlenika:

"Imati privatni biznis daje mi slobodu i kontrolu svega što činim. Ta fleksibilnost omogućuje mi lakše donošenje svih važnijih poslovnih odluka kao i samo planiranje dnevnih obveza. Situacija je jednostavno odlična i ne bih je mjenjala za ništa!", kaže Mendive.

Taj osjećaj slobode je ono što impresionira Amerikance i svake godine sve veći broj njih odlazi u privatnike. Steven Strauss stručnjak je u polju privatnih biznisa.

"99 posto svih biznisa u Sjedinjenim Državama pripada privatnom sektoru i to predstavlja jednu od kritičnih točki američke ekonomije. Najzanimljivije je, prema mom mišljenju, što je taj trend prisutan u cijelom svijetu. Porast privatnih tvrtki u velikom je porastu u Kini, kao i u Indiji te u čitavom svijetu", kaže Strauss.

U svojoj knjizi – Biblija privatnog posla: Sve što trebate znati da bi uspjeli u maloj privredi – Strauss napominje kako je najvažniji korak pronalaženje grane u kojoj želite raditi.

"Važna je činjenica da trebate pronaći područje biznisa koji vas interesira, za koji smatrate da je zabavan. Ako uspijete doći do toga, šanse za uspjehom su onda tu, odnosno daleko veće. Ja uvijek kažem kako u svakom poslu imate dvije strane: onu zabavnu i strastvenu te onu u kojoj se nalazi sve drugo – zakoni, porezi, plaće...", kaže Strauss.

U posljednje vrijeme, moderna je tehnologija omogućila velikom broju ljudi da vode svoje poslove od doslovce, bilo gdje. U proteklih desetak godina, ponuđen je također i veliki broj on-line programa koji pomažu privatnicima da što bolje razviju svoje poslove.

"Evo dat ću vam jedan primjer. Banka Amerike je napravila novi program koji je nazvala 24/7. Program vam daje mogućnost da na internetu napravite platnu listu i sredite plaće u samo nekoliko minuta za razliku od prije kad vam je za to trebalo i nekoliko sati. Program ne samo da vam štedi vrijeme nego i novac", kaže Strauss.

Steven Strauss dodaje da je početak vođenja privatnog posla kao da se nalazite u nekoj mračnoj sobi. Vi znate da ste tamo, ali drugi ne i jedini način da se za vas čuje je da napravite dobar marketing i dobru reklamu. Na kraju, sa sve većim brojem novih privatnih tvrtki, to je jedan od ključnih poteza.

XS
SM
MD
LG