Linkovi

Početak američkog povlačenja iz Iraka do siječnja pod znakom pitanja


Visoki časnik američkih oružanih snaga je odbacio novinska izvješća prema kojima je zapovjednik američkih snaga u Iraku, navodno, spreman dopustiti povlačenje nekoliko tisuća vojnika iz Iraka – što bi se trebalo dogoditi do siječnja.

Časnik je dao izjavu pod uvjetom da mu se ne objavljuje ime. On tvrdi da mu je zapovjednik američkih snaga u Iraku, general David Petraeus, rekao da članci o navodnom povlačenju snaga iz Iraka – koje su objavili New York Times i Washington Post – nisu 'točni'. Prema ovom časniku, koji vrlo blisko surađuje s generalom Petraeusom, zapovjednik američkih snaga u Iraku je kazao da 'novine ne bi trebale vjerovati anonimnim dužnosnicima, jer su njihove informacije' – kako je rekao – 'potpuno netočne'. General Petraeus i američki veleposlanik u Iraku Ryan Crocker će preksutra Kongresu predstaviti svoju analizu napretka američke misije u Iraku. Dio izvješća odnosi se i na veličinu američke misije u budućnosti. Očekuje se da će predsjednik George Bush, krajem sljedećeg tjedna, a na temelju ovog izvješća, objaviti daljnju politiku prema Iraku. U vezi s opovrgnutim novinskim izvješćima, glasnogovornik ministarstva obrane Brian Whitman dao je novinarima sljedeći savjet:"Svi bi se trebali truditi da izbjegavamo prognoze o tome što će general u ponedjeljak reći. Pričekajmo sljedeći tjedan - kada će general govoriti o budućnosti te o tome gdje smo sada".

Neimenovani visoki dužnosnik Pentagona koji je opovrgnuo novinske napise osvrnuo se posebno na tvrdnje iz članka da bi 'general Petraeus mogao prihvatiti' odnosno 'da bi mogao razmotriti' mogućnost povlačenja jedne brigade iz Iraka. General Petraeus ne 'prihvaća' odnosno ne 'razmatra' – rekao je ovaj časnik – on daje preporuke predsjedniku države, a predsjednik Bush će odlučiti o budućoj politici prema Iraku, uključujući i veličinu američke vojne misije, rekao je ovaj dužnosnik Pentagona. Predsjednik George Bush je za vrijeme svog nedavnog posjeta Iraku, početkom tjedna, rekao da su mu general David Petraeus i veleposlanik Crocker rekli da bi bilo moguće smanjiti broj vojnika u Iraku. No, predsjednik Bush nije rekao kada bi do toga moglo doći. Inače, izvješće Petraeusa i Crockera neće biti jedino izvješće o stanju misije u Iraku o kojem se u Washingtonu žustro raspravlja. Neovisna komisija umirovljenih visokih vojnih časnika predstavila je Kongresu prije nekoliko dana izvješće u kojem se kaže da će iračkoj vojsci i policiji trebati još 12 do 18 mjeseci da bi postale sposobne da se brinu za sigurnost vlastite zemlje.

Bez obzira na to, umirovljeni general James Jones izjavio je da bi se karakter američke misije u Iraku trebao promijeniti što je prije moguće. "Od borbenih djelatnosti trebalo bi se prijeći na isključivo djelatnosti podrške. Naš bi kontingent trebao postati ekspedicijski kontingent. Treba izbjegavati dojam koji sada nudimo – da u Iraku planiramo ostati za stalno", – rekao je Jones.

James Jones je savjetovao ne samo smanjenje broja vojnika, već i konsolidaciju sadašnjih postrojbi kao i njihovo pregrupiranje. Istražno tijelo Kongresa, u zasebnom izvješću objavljenom prije nekoliko dana, dovelo je u pitanje procjene Pentagona prema kojima je u Iraku danas manje nasilja nego u prošlosti.

XS
SM
MD
LG