Linkovi

Tvrtke misle "zeleno"


Uz gradić Rockport na američkom Srednjem Zapadu nalaze se četiri vjetrenjače visine nebodera od po četrdeset katova. One opskrbljuju svaki kompjutor i svaku drugu elektroničku napravu u Rockportu, kao i javnu rasvjetu ovoga mjesta od tisuću 300 stanovnika. Rockport je prvo i jedino mjesto u Sjedinjenim Državama koji se opskrbljuje električnom energijom iz vjetra.

To zahvaljuje, naravno, činjenici što je jedno od najvjetrovitijih mjesta u američkoj saveznoj državi Missouri. U većini dana u godini vjetrenjače proizvode dovoljno energije za još cijeli jedan susjedni gradić slične veličine. Najbolja stvar u svemu tome je da njegovi stanovnici ne moraju brinuti o vrtoglavo visokim računima za struju zbog sve većih cijena goriva. Iznosi njihovih računa trebali bi ostati isti sljedećih 25 godina.

Na drugoj strani svijeta, ambiciozna grupica švicarskih avanturista razvija zrakoplov na solarni pogon. Nadaju da će njime uspjeti obletjeti svijet, leteći i noću i danju, bez ikakvih ispušnih plinova. Ovaj avion s rasponom krila od 61 metar još nije dovršen. Posada se nada da će za svoj prvi let biti spreman ove jeseni. Prvi noćni let bit će moguć tek 1009. godine.

A ovdje u Washingtonu, vladina Agencija za zaštitu okoliša okupila je oko tisuću 400 znanstvenika, investitora i čelnih ljudi iz industrije da bi se upoznali s novim ekološkim tehnologijama i njihovom primjenom. Prikazano je na primjer sredstvo za čišćenje otpadnih voda od kemikalija i toksina koji često završe u vodi za piće. Okupljeni su bili vrlo zadovoljni mogućnostima razvoja novih ekoloških tehnologija te vjeruju da slobodno tržište pruža najbolje rješenje za klimatske promjene.

Nicholas Parker kaže da ova industrija svake godine raste za preko 50 posto:"Mislim da se Agencija za zaštitu okoliša i druge vladine ustanove moraju prekinuti s kažnjavanjem onih koji ne poštuju ekološke principe i usredotočiti se na svoj primarni zadatak, da poslovnoj zajednici omoguće novu industrijsku revoluciju, na području vezanom za ekologiju - rekao je Nicholas Parker.

Recimo par riječi I o jednoj drugoj ekološkoj temi iz Amerike – gotovo je tri godine prošlo otkada je uragan Katrina proharao New Orleansom, bacivši taj grad na koljena. Iako je oporavak vrlo spor, New Orleans danas ima priliku da se obnovi I izgradi na pametniji i ekološki svjesniji način. U tome mu uvelike pomažu organizacije poput Global Green USA te hollywoodska zvijezda Brad Pitt.

"Moramo pronaći novi pristup, pogotovo zbog klimatskih promjena koje su naštetile New Orleansu...Moramo promijeniti naš cijeli sistem", kaže Pitt.

Global Green USA bavi se projektima izgradnje na najsuvremenijoj 'zelenoj' tehnologiji. Koristi solarne ploče, sustave ekološkog promatranja, i uređaje visoke energetske učinkovitosti. U novoizgrađenim obiteljskim kućama postavljeni su 'zeleni' uređaji koji će budućim vlasnicima uštedjeti do dvije i pol tisuće dolara godišnje u režijama. To je drugi pozitivni element 'zelenih' tehnologija – od fluorescentnih žarulja do učinkovitijih uređaja i kućanskih aparata – ne samo da štede energiju, već omogućuju da i vi uštedite na svojim računima za struju.

XS
SM
MD
LG