Linkovi

Tko su favoriti 50-te dodjele nagrada Grammy?


S približavanjem nove godine, dva pitanja mučila su organizatore 50-e dodjele Grammy nagrada…hoće li glabenica Amy Winehouse, koju već neko vrijeme prate nevolje nastupiti na dodjeli nagrada, i hoće li trenutni štrajk članove Američke udruge pisaca u industriji zabave onemogućiti održavanje ovog programa. Jedno od tih pitanja je riješeno – prošlog mjeseca udruga pisaca postigla je privremeni dogovor sa piscima koji ce raditi na ovoj produkciji.

Što se tiče Amy Winehouse, 24-o godišnje glazbenice koja je prošli mjesec otišla na rehabilitaciju u Lonodonu, ona se 4. veljače sastala s predstavnicima američkog veleposlanstva, te razgovarala s njima o mogućnosti dobijanja vize. Ono što komplicira ovaj proces jest incident koji se dogodio u Norveškoj u listopadu prošle godine kada je ova glazbenica uhićena za posjedovanje marihuane, kojom je prilikom platila globu.

Amy Winehouse nominirana je u šest kategorija, uključujući nominacije za ploču, pjesmu i album godine.

Uz Amy u prve dvije kategorije našla se i Rihanna, 19-o godišnja glazbenica sa karipskog otoka Barbados. Nju je prije četiri godine otkrio glazbeni producent Evan Rogers dok je na Barbadosu provodio svoj godišnji odmor. Rihanna je postala zvijezda u usponu snimajući za diskografsku kuću rappera Jay-z ija - Def Jam. Sam Jay-z gostovao je na Rihanninom hit singlu Umbrella, koji je postao najuspješnija pjesma godine na United World top listi. Ta je pjesma Rihanni donijela i tri od njenih šest Grammy nominacija – za ploču i pjesmu godine, te za najbolji zajednički uradak u kategoriji Rap/Sung.

I dok se Rihanna i Amy Winehouse natječu za šest Grammyija svaka, ovogodišnji glazbenik sa najviše nominacija je Kanye West, koji već ima šest osvojenih Grammy-ja. Ovaj 30-o godišnji rapper/producent i dalje se oporavlja od tragične smrti svoje majke Donde, u studenome prošle godine.

Medju njegovih osam nominacija je i ona za album godine za Graduation. Poslušajmo skladbu Stronger, koja je nominirana u kategoriji najbolje solo izvedbe.

U zapletu, koji je tipičan za Grammy-je, Amy Winehouse, koja je izdala svoj debutantski album 2003 godine, nominirana je u kategoriji najboljeg mladog umjetnika. Prema pravilima Grammy nagrada, ova nagrada se umjetniku može dodjeliti u onoj godini u kojoj je ostvario široku popularnost i slavu. Američka publika većim je djelom otkrila ovu britansku umjetnicu 2007 godine. U konkureniciji za istu nagradu našla se i kanadska pjevačica i tekstopisac, Leslie Feist, R&B pjevačica Ledisi, punk-rock kvartet Paramore, i 18-o godišnja country zvijezda Taylor Swift. Prvi put u povijesti dodjele Grammy-ja žene čine sve nominirane u kategoriji mladog umjetnika godine, no treba dodati da su tri od četiri člana sastava Paramore muškarci.

Ovogodišnja ceremonija dodjele nagrada dolazi u vrijeme kad se glazbena industrija mjenja. Dok su višestruki Grammy-ji nekoć pomogli stvaranju glazbenih zvijezda poput Erica Claptona i Michaela Jacksona, današnja publika sve više dolazi do glazbe putem mp3 glazbenih zapisa, blogova, i internetskih stranica kao što su MySpace i YouTube. Prodaje kompakt diskova pale su za 14 posto u prošloj godini. Jedan od najuspiješnijih izvodjača prošle godine, Radiohead, nudio je svoj album na internetu za bilo koju cijenu koju su slušatelji htjeli ponuditi.

XS
SM
MD
LG