Linkovi

Glazba za mir


Proteklih šest godina izraelski pjevač, skladatelj i klavirist Schlomo Gronich nastupa zajedno s palestinskom pjevačicom Lubna Salame, kao sastav Admai. Oni nisu jedini neočekivani duo glazbenih mirotvoraca. Cilj projekta Full Circle u Philadelphiji, u američkoj državi Pennsylvaniji, je zbližavanje muslimanskih i zapadnjačkih glazbenika, a učitelji u sjevernoj Irskoj koriste glazbenu terapiju, uključujući koncerte i pojedinačne nastupe s katoličkom i protestantskom djecom.

Mickey Heart, bivši bubnjar sastava Grateful Dead počeo je veliki dio svoje karijere proučavajući glazbu različitih kultura te iz prve ruke poznaje moć glazbe. "Ne moraš znati nečiji jezik da bi zajedno s njim uživao u glazbi. To možda može pomoći u rješavanju problema, bolje ćeš razumjeti neku osobu nakon što s njom podijeliš glazbeno iskustvo", kaže Heart.

Takva su uvjerenja stoje iza napora Garyja Malkina. Taj klavirist producira i promovira kako to on naziva «događanja globalnog zacjeljenja». Nakon izbijanja borbi između Izraela i militanata Hezbollaha, Malkin je u San Franciscu organizirao zajednički koncert izraelskih i arapskih glazbenika.

Prvi koncerti s političkom porukom bio je koncert za Bangladesh koji je 1971 bio organiziran u New Yorku od strane indijskom majstora sitara Ravi Shankara i bivšeg člana Beatlesa Georgea Harrisona, u cilju pomaganja izgladnjelim izbjeglicama rata za neovisnost, a na kojem su nastupile mnoge zvijezde poput Boba Dylana i Erica Claptona. Također koncert Live Aid u organizaciji Boba Geldofa je prikupio novac za žrtve suše u Etiopiji, a country pjevač i skladatelj Willie Nelson stoji iza Farm Aid serije koncerata za pomoć malim američkim farmerima kojima prijeti gubitak posjeda. Jamie McGonnigal organizira dobrotvorne koncerte na svjetski dan borbe protiv AIDSa. Čak i ako ovi koncerti ne dovedu odmah do promjene, oni su ipak vrlo vrijedni, kaže Mickey Hart: "Važno je razumijeti nečije probleme, razumjeti nečiju kulturu, malo bolje nego ranije. Glazba ima moć psihološkog, duhovnog, tjelesnog, emocionalnog i društvenog izlječenja".

Glazbenici koji se kreću između različitih kultura, podižući svoj glas u zajedničkoj težnji ka harmoniji, šire u isto vrijeme nadu da glazba može dovesti i do političkog zalječenja.

XS
SM
MD
LG