Linkovi

Di Carlo: Američka vlada podržava reforme u Bosni i Hercegovini


Zamjenica pomoćnika američke državne tajnice, Rosemary Di Carlo, odlazi ovaj vikenda u Bosnu i Hercegovinu, na razgovore s bosanskim dužnosnicima. S gospođom Di Carlo je pred njen odlazak razgovarala Inda Swanke.

Inda Swanke: koja je svrha vaše skore posjete Sarajevu?

Di Carlo: Jako me zanima što se ove godine događa u Bosni i Hercegovini, a i široj balkanskoj regiji. Ova 2006. godina je jako važna godina. Biti će to godina odluka i promjena. Ja blisko surađujem na provođenju ustavnih promjena, sa našim veleposlanstvom u Sarajevu kao i bosansko-hercegovačkim političkim čelnicima. Mi pozdravljamo korake koje su poduzeli do sada, kao i sporazume koje su do sada postignuti. Dosekretara Nicolasa Burns ovo pitanje također zanima i idem u Sarajevo na sastanak s bosanskim čelnicima vidjeti koliko su postigli u njihovom rješavanju.

IS: Čini se da je bilo prepreka tijekom dogovora o reformi. Da li mislite do će do dogovara doći u planiranom roku?

Di Carlo: Mi se zaista iskreno nadamo da će do sporazuma doći u narednih nekoliko dana, čime će se zadovoljiti rok i da se omogućiti provođenje reformi. Ja sam mišljenja da je do sporazuma došlo u većini pitanja i da zapravo postoji još jedan mali broj stvari o kojima treba razgovarati. Pozivam sve bosanske čelnike na suradnju. To je od velikog značaja za bosanski narod i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

IS: Na pitanje o prividnom uhićenju Ratka Mladića, gospodja Di Carlo je odgovorila:

Di Carlo: I mi smo pratili nedavni razvoj dogadjaja u medijima i obradovali smo se kada smo mislili da je general Mladić uhapšen. Međutim, nemamo nikakve informacije o njegovoj lokaciji niti aktivnostima, ali se svakako nadamo da će srpske vlasti pojačati potragu za njim, naći ga i predati ga Hagu. To je značajno pitanje. Isto vrijedi i za Radovana Karadžića, jer želimo da ovaj dio balkanskih dogđjanja postane prošlost. Mi želimo vidjeti sve optužene i od pravde odbjegle izručene Hagu!

IS: Da li imate poruku za ljude u Bosni i Herzegovini pred vaš odlazak u Sarajevo?

Di Carlo: Željela bih im poručiti, da sa našeg stajališta, Bosnu i Hercegovinu želimo vidjeti na putu za članstvo u Evropskoj Uniji i NATO savezu. Mi ćemo u narednih nekoliko godina dati svoj prilog tome, jer znamo da je to takođe cilj naroda Bosne i Hercegovine. Apeliram na političko čelništvo da se dogovore o modernizaciji Dejtonskog ustava, te pozivamo na pronalaženje kompromisa kako bi se pred narodom pojavili sa paketom reformi koji će ih odvesti u svjetliju budućnost.

XS
SM
MD
LG