Linkovi

Warren Buffett  kupuje željeznicu Burlington Northern Santa Fe za 44 milijarde dolara


Američki investitor i milijarder Warren Buffett iskazao je povjerenje u američko gospodarstvo kupnjom jednog od najvećih američkih željezničkih sustava. Kupoprodajni ugovor vrijedan 44 milijarde dolara najveće je do sada pojedinačno ulaganje tvrtke ovog bogataša. Analitičari, međutim, kažu da ono predstavlja veliki rizik zbog neizvjesne ekonomske budućnosti Sjedinjenih Država.

Kako bi se moglo ustanoviti nalazi li se američko gospodarstvo na pravom putu, pogled treba uperiti na željeznice, kaže Warren Buffet: "Mislim da su željeznice jako važne. Putem nje možete saznati što dolazi u zemlju, a što iz nje izlazi, i još mnogo toga".

No, nakon što je kupio željeznicu Burlington Northern Santa Fe za 44 milijarde dolara, neki se analitičari pitaju zna li drugi najbogatiji čovjek na svijetu nešto što oni ne znaju. Ira Silver profesor je ekonomije na Sveučilištu Texas Christian: "Mislim da on vidi ekonomiju u boljem svjetlu nego što je trenutno vidi većina drugih ljudi. On smatra da će se gospodarski rast nastaviti i na dugoročnom planu".

Na ulaganje Buffettove tvrtke Berkshire Hathaway, koja već posjeduje 22 posto spomenute željezničke kompanije, ekonomisti gledaju kao na ulaganje u prosperitetnu budućnost zemlje. Po cijeni od 100 dolara za dionicu, ova kupoprodaja vrijedi više od procijenjenog bruto-prihoda Burlington željeznice. Ekonomist John Ryding kaže da je to pothvat koji će se isplatiti samo ako se potrošači vrate svojim uobičajenim potrošačkim navikama: "Željeznice predstavljaju jedan od najstarijih načina ulaganja u Sjedinjenim Državama. I evo ih danas, kao jedne od tehnologija 21.-og stoljeća za prijevoz robe diljem zemlje. Potez Warrena Buffeta zaista je i glas povjerenja u gospodarski oporavak Amerike".

Warren Buffet priznaje da nije siguran što u ekonomskom smislu donosi neposredna budućnost, no dodaje da je učinkoviti željeznički sustav ključan za prosperitet Sjedinjenih Država. Profesor Ira Silver pak kaže da je to veliki rizik, no da bi se on mogao isplatiti ukoliko dođe do oporavka američke ekonomije. Pritom naglašava da je željeznički sustav pokazatelj gospodarskog rasta u američkoj ekonomiji. Željeznica Burlington Northern prevozi razne vrste tereta, od ugljena do žitarica, a sa 51-dnom i pol tisućom kilometara dugom prugom predstavlja drugu po veličini transportnu željeznicu u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG