Linkovi

Rolling Thunder u posjetu predsjedniku Bushu


Amerikanci cijeli ovaj vikend praznikuju obilježavajući Dan sjećanja – posvećen svim ženama i muškarcima, pripadnicima oružanih snaga, i u prošlosti i u ovo aktualno vrijeme. U glavnom američkom gradu, Washingtonu, to je i vrijeme za Rolling Thunder – susret motociklista – vojnih veterana – koji se prisjećaju svojih poginulih i svojih nestalih suboraca.

Rolling Thunder - tisuće moćnih motora, uglavnom Harley Davidsona, na Dan sjećanja preplave washingtonske ulice. Vozači su vojni veterani, mnogi iz Vijetnamskog rata – obično u društvu članova obitelji i prijatelja. Ove su godine svoje prisjećanje na pale i nestale suborce počeli ispred Bijele kuće, gdje ih je ugostio predsjednik Bush.

«Vi ste doista mnogo učinili za svoju zemlju i naši vojnici to cijene. Veterani vas cijene. I vaš vas predsjednik cijeni,» rekao je predsjednik Bush.

Predsjednik Bush će danas o Danu sjećanja govoriti na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, odmah pokraj Washingtona, gdje se sahranjuju američki vojni veterani, dok će diljem Amerike ovaj praznik biti obilježen na raznim manifestacijama. Dan sjećanja je, ujedno, i službeni početak ljetne sezone u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG