Linkovi

Predsjednik Bush na Nacionalnom groblju Arlington odao počast palim vojnicima


Predsjednik George Bush odao je počast stradalim vojnicima, obilježavajući Dan sjećanja na Amerikance poginule u ratovima, dan kad se Amerikanci prisjećaju onih koji su položili živote kako bi branili Sjedinjene Države.

Predsjednik Bush posjetio je Nacionalno groblje u Arlingtonu, pokraj Washingtona, gdje je pokopano oko 300 tisuća pripadnika američkih oružanih snaga, i položio vijenac na Grob neznanog vojnika.

Ubrzo nakon toga, pod kristalno čistim plavim nebom, američki je predsjednik u govoru ratnim veteranima i obiteljima palih vojnika rekao kako je 'potreba da se brani sloboda vječna', te da su Sjedinjene Države 'blagoslovljene zato što imaju građane koji su spremni odgovoriti na poziv na oružje'.

"Dostojanstveni je podsjetnik na cijenu slobode to što se broj nadgrobnih ploča na ovom mjestu povećava sa svakim novim Danom sjećanja. U svijetu u kojem je sloboda stalno izložena napadima, u svijetu gdje se prijeti našoj sigurnosti, radosti slobode koju uživamo često su plaćene žrtvama naših vojnika, koji služe cilju koji je veći od njih samih" - rekao je predsjednik Bush.

On je dodao da američki vojnici 'ne uživaju u ratnim uništavanjima, ali - sučeljeni s opasnošću - nikad ne uzmiču'.

Ovaj Dan sjećanja obilježava se u vrijeme kad je američka vojska već sedmu godinu za redom angažirana u borbenim operacijama. Više od četiri tisuće američkih vojnika poginulo je u Iraku, otkako su Sjedinjene Države izvršile invaziju 2003. godine na tu zemlju. Od 2001. godine, u Afganistanu je poginulo više od 500 američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG