Linkovi

Sveučilišta pomažu američkim vojnim veteranima


Vlada Sjedinjenih Država svakom veteranu američkih oružanih snaga pomaže u plaćanju fakultetskog obrazovanja. Bez obzira na gotovo besplatno obrazovanje, bivšim vojnicima nije lako prilagoditi se akademskom životu. Pogotovo je teško veteranima ratova u Afganistanu i Iraku.

Na američkim sveučilištima studira više desetaka tisuća ratnih veterana-brucoša, koji su se upravo vratili sa službe u Iraku i Afganistanu. Stariji su od tipičnog brucoša. Teže im je prilagoditi se studentskom životu. Amanda Taylor Weber, koja je služila u inženjerijskoj postrojbi Nacionalne garde u Iraku, kaže da je nervoznija nego prije, pogotovo kada je oko nje mnogo ljudi. Narednik Terry Boyd stručnjak je za borbu protiv terorizma. I on se tek vratio iz Iraka i kaze: "Zadobio sam manje povrede na mozgu. Neposredno ispred mene jedno se dijete raznijelo eksplozivom. Nekoliko puta su na mene otvarali vatru. Kada se vratite iz rata, civili vam idu na živce. A ne volim biti niti sa drugim veteranima, jer mi se ne slušaju uvijek iste, ratne priče…Općenito govoreći, teško mi je biti u društvu drugih ljudi".

Njegov kolega Michael Caldwell kaže da se u vojsci navikao na svakodnevni raspored – 'ustajanje, odlazak na doručak, čišćenje oružja i tako dalje…' Povratkom kući, dan mu je postao vrlo kaotičan, često se osjeća 'izgubljen'… Michael Caldwell, Terry Boyd i Amanda Taylor studiraju na visokoškolskoj ustanovi koja se zove Sierra Community College u sjevernoj Californiji. Predavanja polaze s 34 druga ratna veterana, u okviru programa koji se zove 'Boots to Books' – u prijevodu 'Od čizama ka knjigama'. Cilj programa je pomoći bivšim ratnicima da se priviknu na studij - od pisanja zadaće i metodologije učenja pa do vođenja osobnih financija. Profesor i mentor im je Catherine Morris. Kao bivša članica američkog Marinskog korpusa, ona poznaje probleme ratnih veterana: "Nema više narednika koji je tu da vam pomogne. U civilnom životu ste sami. Često čujem od mojih studenata da ih je više strah studiranja nego što ih je bilo strah odlaska u borbu".

Michael Caldwell objašnjava zašto je to tako: "Kada ste dio vojne postrojbe, svi rade kao jedan, zajedno. Na studiju je kompetitivna atmosfera, svatko je za sebe. Često nemate niti nekoga s kim bi mogli popričati o svojim problemima".

Jedno od rješenja je okupiti veterane na campusu – to je i svrha programa Boots to Books. Kathrine Morris studentima objašnjava da nisu napušteni i sami na studiju – da je fakultet spreman da im pomogne na svakom koraku. Problem je u tome što je Sierra Community College jedna od rjeđih visokoškolskih ustanova koja ima ovakav program, za svojih oko 350 studenata-veterana. Na tisućama američkih sveučilišta i drugih visokoškolskih ustanova studira oko 450 tisuća bivših pripadnika oružanih snaga. Sveučilište Californije u Berkeleyu organiziralo je i poseban obrazovni program za pedagoge koji se bave problemima u obrazovanju bivših vojnika.

XS
SM
MD
LG