Linkovi

Američka auto industrija u dubokim problemima


Većina Amerikanaca kupuje automobile na kredit. No kredite je ovih dana teško dobiti. Jay Sturtz, direktor je prodaje u jednoj Fordovoj auto kući u Dearbornu, u saveznoj državi Michigan: "Za mene je ovo definitivno najveći izazov", kaže on.

Strutz kaže da su davatelji zajmova postrožili standarde kako bi osigurali da će oni biti isplaćeni: "Oni su se u protekla tri-četiri mjeseca definitivno povukli".

Sa smanjenom prodajom proizvođači automobila planiraju daljnja smanjenja proizvodnje i otpuštanja radnika. Michigan je već izgubio gotovo 200 tisuća radnih mjesta u automobilskom sektoru u ovom desetljeću. U protekle četiri godine, velika trojka iz Detorita, General Motors, Ford i Chrysler izgubili su gotovo stotinu milijardi dolara.

Izdavač časopisa Automotive News, Keith Crain, kaže da izgledi u budućnosti nisu sjajni: "Proizvođači automobila suočavaju se trenutno s teškom problemima i vjerujem da će se to nastaviti sve dok ne dobijemo nekakvu stabilnost".

Crain kaže da se industrija već trpi štetu zbog visokih cijena naftnih derivata. Analitičari dodaju da velika trojka iz Detroita nema male automobile koje kupci trenutno žele te da je put do profitabilnog poslovanja još dug.

Vlasnik auto kuće, Jay Strutz, kaže da je vidio kako su neki njegovi konkurenti bankrotirali: "Oni su previše zagrizli i izgubili. U ovakvoj situaciji treba biti vrlo oprezan. Ako niste mogli biste upasti u velike probleme".

S obzirom na probleme u kojima se američki proizvođači automobila već nalaze ljudi se pribojavaju daljnjih otpuštanja, zatvaranja tvornica i gubitka domova.

XS
SM
MD
LG