Linkovi

Zainab Salbi - borac za prava žena diljem svijeta


U seriji Američki profili danas predstavljamo Zainab Salbi, koja je 1993. godine osnovala neprofitnu udrugu za pomoć ženama diljem svijeta, Women for Women International.

Zainab Salbi odrasla je u Iraku. Njen je otac bio privatni pilot Saddama Husseina. Bez obzira na privilegirano okružje, Zainab je vrlo rano postala svjesna strahota rata koji je započeo 1980. godine sa susjednim Iranom, a koji će trajati osam godina. Irak je napustila netom prije iračke invazije Kuvajta 1990. godine, jer joj je, kad je navršila 21 godinu, majka ugovorila brak s jednim muškarcem u Sjedinjenim Državama. No, kaže Zainab Salbi, muž ju je zlostavljao: "Činio je sve ono što mi je majka rekla da ne trebam prihvatiti. Zlostavljao me na razne načine – fizički, emocionalno, svakako…Zato sam ga nakon tri mjeseca napustila i od njega se razvela".

Uz obiteljsko nasilje, Zainab Salbi je bila I šokirana ratom u Bosni I Hercegovini. Kaže da su je strahote koncentracijskih logora i silovanja tamošnjih žena i djevojčica potakle da pokuša pomoći žrtvama rata. Uz financijsku pomoć jedne crkve i male ušteđevine, otišla je u Hrvatsku i osnovala Women for Women International: "Sjećam se, bio je rujan 1993. Provela sam ga u autobusu, dijeleći novac grupi od 33 žena u jednom izbjegličkom logoru u Hrvatskoj. A do rujna 2009. naša je organizacija pomogla ukupno 243 tisuće žena i podijelila preko 80 milijuna dolara. Danas pomažemo oko 62 tisuće žena".

Zainab Salbi svoju je kampanju preselila iz Hrvatske u Bosnu, a onda je proširila i na Kosovo, a kasnije i u afričke zemlje Ruandu, Nigeriju, Kongo i Sudan. Danas pomaže i ženama u Iraku i Afganistanu. Njena udruga pruža više od savjetovanja u slučajevima krize: Zainab Salbi vodi programe koji pomažu ženama da izađu iz siromaštva te uspostave financijsku neovisnost i osjećaj samopoštovanja: "Podučavamo ih raznim vještinama - od pravljenja cigle u Kongu, organskog obrađivanja zemlje u svrhu trgovine u Ruandi i Sudanu, pa do izrade nakita u Afganistanu. Žene u Bosni zaposlila sam preko raznih tvrtki: na primjer, jedan modni dizajner uposlio je čak 400 žena za proizvodnju rukavica i drugih modnih detalja".

Ove male, ali ekonomski održive tvrtke puno pomažu u poboljšanju kvalitete života žena u zonama sukoba. “Primjerice, u Sudanu, gdje godišnje primanje po glavi stanovnika iznosi 80 dolara, žene kojima pomažemo zarađuju 190 dolara godišnje” – kaže naša sugovornica. A u Ruandi, gdje je prosječna godišnja plaća 450 dolara, žene kojima pomaže Zainab Salbi za isto vrijeme zarade do 200 dolara. Njena udruga također organizira tečajeve osnovne naobrazbe i zdravstvene njege, kako bi lokalne žene mogle preuzeti odgovornost nad svojim životima: "Primjerice, 15 posto žena kojima smo pomogli u Ruandi sada su kandidatkinje na lokalnim izborima. 95 posto ih rađa u bolnicama, a ne kao prije, u vlastitim domovima, zbog čega je smrtnost novorođenčadi bila visoka".

Zainab Salbi autorica je dvije knjige o svom životu: “Bijeg od tiranije: odrastanje u Saddamovoj sjeni,” i “Druga strana rata: priče žena o opstanku i nadi.” Tema ovih knjiga je – kako živjeti u skladu sa svojim moralnim načelima, odnosno, kako autorica kaže, “živjeti vlastitu istinu: ”Upravo sam navršila četrdesetu. Ako danas umrem, umrijet ću zadovoljna jer mi je bila pružena mogućnost da živim svoju istinu. Vrijeme je da svatko od nas u potpunosti živi svoju istinu, a ne da na samrtnoj postelji požalimo ono što jesmo ili nismo napravili i kažemo: ‘Napravit ću to u sljedećem životu.’

Zainab Salbi svoju udrugu Women for Women International smatra dijelom globalnog pokreta žena. Ona je uvjerena da se održiva demokracija i uspješna ekonomije mogu izgraditi jedino ako se poštuju prava žena.

XS
SM
MD
LG