Linkovi

Martin Berkofsky - klavirist dobrotvor


Martin Berkofsky je bio cudo od djeteta, sa samo osam godina poceo je nastupati na koncertima. Do svojih ranih dvadesetih, mladi je virtuoz uzivao medjunarodnu reputaciju. "Pravio sam za sebe karijeru. Sto da kazem, nitko mi nije stajao na putu, ni ravnatelji ni orkestri ni koncertni menadzeri ni diskografski producenti", kaže Berkofsky.

Sve je to doslo kraju 1982. Berkofsky je stradao u motociklistickoj nesreci, tesko povrijedivsi kicmu, a desna ruka bila mu je slomljena na osam mjesta. Berkofskom nije bilo jos ni 40 godina. Lijecnici su mu rekli da nece visa nikad moci svirati. Cetiri mjeseca je bio nepokretan i, kako sam kaze, imao puno vremena za razmisljanja. Na Bozic 1982., znao je, kaze, da ce opet biti dobro, znao je i sto ce raditi dalje. Berkofskom je i bilo bolje, a njegov zivot krenuo u jednom novom smjeru: "Rekao sam: Koncerti, snimanje, sve moje aktivnosti od sada ce biti u dobrotvorne, humanitarne, mirotvorne svrhe," kaže Berkofsky.

Berkofsky je i postao poznat kao “benefit concert pianist,” dobrotvorni koncertni pijanist. Da bi sebe izdrzavao, poceo je davati satove klavira i majstorske radionice diljem Sjedinjenih Drzava i svijeta. A onda, g. 2000., osamnaest godina nakon onog udesa, obolio je od raka. “Smrtna presuda,” bila je, kaze, njegova prva reakcija.

Ali Berkofsky je rak pobijedio, lijececi se u bolnickom centru Cancer Treatment Center, u Tulsi, savezna drzava Oklahoma. G. 2003., na svoj 60. rodjendan, Berkofsky je trcao 1.400 kilometara, od Tulse do Chicaga, i tijekom ta cetiri mjeseca, odrzavanjem koncerata duz puta, prikupio vise od 80.000 dolara za medicinska istrazivanja, za borbu protiv raka.

Otada, Berkofsky je, svojim nastupima, pomogao mnogim drugim ciljevima. Trenutacno, posvecen je posthumnom odavanju priznanja svom prijatelju i cetsom suradniku Alanu Hovhanessu, plodnom i inovativnom americkom skladatelju armenijskog porijekla koji je umro 2000. godine. Njegovu glazbu Berkofsky svira desetljecima. "Njegova je glazba tako posebna, spoj vrlo staroga, baroknoga, istocnog, zapadnog, svega", kaže Berkofsky.

Berkofsky kaze da su on i Hovhaness imali slicna vjerovanja u moć lijepe glazbe. Ona dolazi, kaze Berkofsky, od neceg puno veceg od nas samih.

Martin Berkofsky je pokretacka snaga iza osnivanja Medjunarodnog istrazivackog centra Alan Hovhaness koji se gradi u Jerevanu, u Armeniji. "Nadam se da ce to biti mjesto na kojemu cemo svi moci odrzavati koncerte, gdje ce ljudi raznih, oprecnih nacionalnosti moci raditi i svirati zajedno", kaže Berkofsky.

Berkofsky svoju viziju promice godinama. Na svoj koncert u Armeniji, g. 2006., poveo je, primjerice, svog turskog studenta. Lijepa glazba ima moc ujedinjavanja ljudi, kaze Berkofsky. To njegovo duboko i nepokolebljivo vjerovanje jos uvijek ga vodi kroz sve njegove nastupe.

XS
SM
MD
LG