Linkovi

FaceBook, YouTube, Twitter i informacijski rat u Afganistanu


Američki vojnici u Afganistanu pokrenuli su jedan novi komunikacijski program u okviru kojeg pokušavaju informirati javnost putem tzv. društvenih web sajtova kao što su FaceBook, YouTube i Twitter.

Riječ je o programu za koji američki dužnosnici kažu da bi trebao biti protuteža talibanskoj propagandi i iz temelja izmijeniti način na koji američka vojska prenosi svoje poruke javnosti. Primjerice, početkom mjeseca vojska je objavila pogibiju jednog vojnika na jugu Afganistana tako što je o tome postavila kratku obavijest na Twitteru, društvenom sajtu na kojem korisnici postavljaju kratke poruke svojim tzv. pratiocima. Vojska također potiče vojnike da postavljaju svoje napise i slike na web sajtove u nastojanju da pokažu kako izgleda svakodnevni život u Afganistanu, uključujući napise o projektima razvoja koji ne pronađu put do standardnih medija.

Američki dužnosnici odavno tvrde da vojska gubi informativni rat s talibanima, koji redovito preuveličavaju broj američkih vojnika koje su ubili ili koliko je civila poginulo u nekom zračnom udaru. Vojska je unovačila i profesionalne novinare, poput trideset jednogodišnjeg narednika Matthewa Millhama, kako bi pomogli u objektivnom prikazivanju situacije, čitajući i dogovarajući na blogove i komentirajući sadržaje na civilnom društvenim sajtovima:"Ovo dolazi do jedne skupine ljudi koja svoje informacije ne dobiva nigdje drugdje osim na Internetu. Društveno umrežljavanje došlo je do demografskog uzorka koji je stalno u pokretu i želi ostati povezan putem netradicionalnih medija".

Veći dio ovom programa osmislio je pričuvni poručnik američke mornarice Adam Clampitt iz savezne države Washington koji primjećuje da 74 posto Amerikanaca u dobi između 18 i 35 godina koristi društveni Web sajt FaceBook: Dopuštajući vojnicima da komuniciraju izravno s ljudima kod kuće dat će američkoj javnosti jedan cijeli novi uvid u to kako ovdje stvari izgledaju i mi to promatramo kao izvrstan način da informiramo stanovništvo kod kuće i da dođemo do onih koji neće primati svoje vijesti od tradicionalnih medija".

Mnoga vojna zapovjedništva i pojedinci koriste već duže vrijeme društvene sajtove. Zrakoplovstvo i Kopnena vojska imaju svoje stranice na FaceBooku, kao i general Ray Odierno, glavni američki zapovjednik u Iraku. Međutim, ovaj novi pokušaj u Afganistanu prvi je u aktivnoj ratnoj zoni i zasad je u pokusnoj fazi. Vojni dužnosnici se nadaju da će privući tisuće korisnika.

XS
SM
MD
LG