Linkovi

Nedavne blokade Facebooka i Twittera ukazuju na nadolazeće prijetnje po infrastrukturu kibernetskog prostora


Posljednji napadi na kompjuterske sustave na Internetu ukazuju na ranjivost kojoj je izložen kibernetski prostor. Najnoviji primjeri su prošlomjesečni napad na računalne sustave američke vlade - za koji se vjeruje da je potekao iz Sjeverne Koreje - i nedavni prekid servisa popularne društvene mreže Twitter. Greg Flakus javlja da se mnogi stručnjaci boje što bi molo biti sljedeće i traže od američke vlade da poduzme preventivne mjere kako bi se zaštitila vitalna infrastruktura.

Stručnjaci kažu da je napad od 6. kolovoza koji je nakratko prekinuo rad društvenih sajtova Twitter i FaceBook bio usmjeren na ušutkavanje jednog blogera u Gruziji koji je kritički pisao o prošlogodišnjem ruskom vojnom upadu u njegovu zemlju. Napadi velikih razmjera iz kibernetskog prostora uslijedili su i protiv Čečenije i Gruzije, prije ruskih vojnih akcija u tim područjima. Prirodna otvorenost Interneta i njegovo korištenje od strane vlada i privatnog sektora učinili su ga pogodnom metom za neprijateljske napade.

Umirovljeni general američkog zrakoplovstva Harry Raduege bio je član povjerenstva koje je iznijelo preporuke predsjedniku Obami o tome kako najbolje zaštititi Sjedinjene Države od napada iz kibernetskog prostora. Početkom mjeseca je Raduege govorio o opasnosti i troškovima kibernetskih napada u Houstonu, pred Vijećem za svjetska pitanja. "Procjenjuje se da je tijekom 2008. godine u cijelom svijetu ukradeno elektronskih informacija u ukupnoj vrijednosti od jedan bilijun dolara" - izjavio je tom prilikom.

General Raduege govorio je i o tome kako se pojedine zemlje i privatne kompanije mogu od toga zaštiti: "Ono što morate učiniti jest kontrolirati rizik. Ranjivi smo na ovakve napade. Naivno bi bilo vjerovati da ćemo uvijek uspjeti zadržati napadače izvan naših kompjuterskih mreža. Moramo pretpostaviti da će ući u njih."

Dodao je da što je neka zemlja naprednija u uporabi kompjutera i Interneta, to će biti ranjivija: "Estonija je bila brutalno napadnuta kroz aktivnosti u kibernetskom prostoru, gdje je došlo do izravnog prekida internetskih usluga kad je ta zemlja, inače digitalno vrlo napredna, bila zasipana s pet tisuća poruka elektronske pošte u sekundi."

General Raduege kaže da je jedan od najvećih problema - kompjuterski elektronski sustav koji je vitalan za energetski sektor zemlje.

Američki dužnosnici rade na poboljšavanju obrane od napada iz kibernetskog prostora i pokušavaju koordinirati nastojanja na tom planu. Ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano kaže da je jedan od najvećih izazova pronaći prave ljude za taj posao. "Kako ćemo odgojiti, zaposliti i zadržati stručnjake ili kibernetske policajce i stručnjake za kibernetsku sigurnost. Drugim riječima, odakle će doći ti kadrovi" - upitala se čelna američka dužnosnica odgovorna za nacionalnu sigurnost.

Ona je dodala da vlada treba 'najbolje ljude' kako bi nadmudrila kibernetske kriminalce. Međutim, ministrica domovinske sigurnosti kaže da se vlada mora pobrinuti i za to da ne dođe do povreda privatnosti građana kako bude intenzivirala svoju obranu svjetske elektronske mreže na koju se vladine agencije, privatni sektor i pojedinci sve više oslanjaju.

XS
SM
MD
LG