Linkovi

Zbogom plavcima - 2005-03-05


Nakon dvanaest godina i 260 epizoda, proteklog je tjedna američko televizijsko gledateljstvo po posljednji puta ušlo u izmišljenu 15. policijsku postaju i oprostilo se od njezinih detektiva, glavnih likova serije "Njujorški plavci".

S prvim sekundama pilot epizode, emitirane 1993. godine, policijska drama mreže ABC "Njujorški plavci" izmijenila je uvriježene standarde dopuštenoga na američkim nacionalnim televizijskim mrežama. "Ipso i tebi, mrzovoljna jedna p…," viknuo je detektiv Andy Sipowicz pomoćnici okružnog tužitelja. Jedan od autora serije, Steven Bochco, bio je uvjeren da glavne televizijske mreže moraju početi emitirati riskantne stvari ako žele opstati u utrci s kablovskim postajama.

"Smatrao sam da, ako ne možemo otkriti na koji način revitalizirati žanr televizijskih policijskih serija, onda mi je bolje potražiti neki pravi posao umjesto pisati televizijske drame," rekao je Bochco, dodavši: "Ljudi su se jednostavno prebacivali s jednosatnih televizijskih serija na nacionalnim mrežama – ABC, NBC, CBS i Fox – na one na kablovskim postajama koje su bile mnogo realističnije, oštrije i mnogo odraslije."

I zaista, nova je serija i pokušala izmijeniti lice nacionalne televizije uvevši mnogo eksplicitniji rječnik – točnije, psovke u svakoj rečenici dijaloga -, mnogo životnije teme i likove, kao i malo golotinje. Za sve to, osvojila je ukupno 20 nagrada Emmy, ali i velik broj kritičara. Protiv serije svoj su glas digle kršćanske konzervativne skupine poput Američke udruge za obitelj, a premijernu epizodu odbilo je emitirati čak 57 lokalnih postaja koje su emitirale programe mreže ABC.

No, početak je bio pun uspjeh, a tako se i nastavilo. Prvih sedam godina, serija je bila među 20 najgledanijih televizijskih programa, a nakon toga, premda joj je broj gledatelja opao na pola, još je uvijek redovito bila u prvih 50 po gledanosti. Za nju se s pravom može reći da je aktivno oblikovala stavove javnosti. Primjerice, među stalnim glavnim likovima bio je i jedan priznati homoseksualac, što je 1993. još uvijek bilo neviđeno za emisiju takvog profila.

Danas se učinak "Njujorških plavaca" na cjelokupni televizijski pejzaž ponajviše vidi upravo ondje gdje je velikim mrežama i prijetila najveća konkurencija – na kablovskim postajama. Manira jakih likova odražava se u desetak policijsko kriminalističkih serija kablovskih postaja, poput, recimo, "The Commish", "The Shield", "The Wire", a kreativni dug prema plavcima ima čak i "Obitelj Soprano". Sve te serije grade dramu zavlačeći se 'pod kožu' svojih likova, listom 'tvrdih momaka'. To su akcijske avanture u kojima je akcija znatno manje važna od drame.

Možda najveće iznenađenje za mnoge je bilo izranjanje tako teško zamislivog herojskog lika poput detektiva Andyja Sipowitza, u interpretaciji Dennisa Franza. Dvanaest godina, gledatelji su pratili kako se lik Sipowitza bori sa svim i svačim: od novih partnera, do novih šefova, preko boce scotcha do tragedija u vlastitom obiteljskom životu. Niti karakterne osobine nisu mu 'herojske': on je netolerantan, gunđav, pun predrasuda, ponekad čisto rasističkih ili seksističkih. No, s druge strane, sjajan tekstualni predložak i interpretacija Dennisa Franza napravili su Sipowitza jednim od najrealističnijih televizijskih likova, osobom za koju su gledatelji navijali da nadvlada svoje 'zle strasti'.

"Odmah na početku me brinulo kako bi publiku uopće mogao privući lik poput Sipowitza – on je rasist, on je nervozan i može svaki čas eksplodirati, on je ženskar i pijanac," sjeća se Dennis Franz i pojašnjava: "Razgovarao sam o tome s autorima i producentima serije i Steven Bochco i David Milch su mi obojica rekli: Imaš slobodne ruke, nađi načine da te publika zavoli." Očito, on je našao te načine, jer su milijuni gledatelja kroz njega gledali i vlastite životne bitke čak i ako su one bile potpuno drugačije. No, za jednog od autora serije, Davida Milcha, krivudavi put detektiva Andyja Sipowitza bio je odraz vlastitih sličnih bitaka s unutrašnjim demonima. Milch, koji je iza sebe imao vrlo uspješnu i Emmyjima nagrađenu policijsku seriju "Hill Street Blues", bio je vrlo otvoren oko vlastite bitke s alkoholizmom. Prvih sedam godina serije, i tvorac i njegova tvorevina borili su se protiv svoje ovisnosti rame uz rame.

"Sipowitz je ovisnik," kaže Milch, "a to sam i ja. Obojica smo alkoholičari. No, na koncu, Sipowitz je postao trezvenjak prije mene." Ne samo ovisnosti, nego i druge teme koje su odražavale živote glavnih likova izvan policijske postaje našle su svoje mjesto u "Njujorškim plavcima" - od seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu detektivke Diane Russell, pa do preljuba među samim djelatnicima postaje, Grega Medavoya i Donne.

Svoje slojevite likove, serija "Njujorški plavci" je obogatila sofisticiranim vizualnim stilom. Već od samih kadrova najave, upadljivo je ponašanje kamere: nošena u ruci, ona se pomiče u trzajima, baš poput ljudskog oka, doprinoseći osjećaju autentičnosti priče. Prije 'Plavaca', standardi televizijske produkcije bili su takvi da se odmah mogla vidjeti razlika između nečega što je snimljeno za televiziju i filma, kaže televizijski kritičar Ed Robertson, kako piše "Christian Science Monitor". No, kinematografski način iznošenja radnje i zapleta, te fokusiranje na likovima, povisilo je standarde za čitav žanr. "Plavci" su unijeli filmski stil na televiziju, koji, nakon njih, drugima nije bilo lako ignorirati.

Premda se "Njujorškim plavcima" u zaslugu pripisuje uvođenje realističnijeg i odraslijeg stila drame nas televiziju, jedan od autora serije Steven Bochco nije baš siguran da je to i ostalo kao trajno nasljeđe serije, posebice u eri nakon 'otkazivanja garderobe' Janet Jackson za prijenosa prošlogodišnje utakmice SuperBowl. Na početku, kaže Bochco, i on i drugi suradnici na seriji bili su puni velikih nada: "Mislim da se svatko na televiziji nadao da će 'plavci' popločati put za otvorenije i zrelije, odraslije programe u kasnijem večernjem terminu. No, klima je zahladila. Nema nikakve sumnje da je u zadnjih desetak godina televizija – barem ona nacionalna – postala konzervativnija. Mislim da danas ne bismo uspjeli lansirati 'plavce' u obliku u kojemu smo to učinili prije 12 godina," kaže Bochco.

XS
SM
MD
LG