Linkovi

Bush u Slovačkoj (4/3/05) - 2005-03-04


Predsjednik George Bush zaključio je svoju europsku turneju posjetom Slovačkoj. U govoru u Bratislavi, podsjetio je kako su Česi i Slovaci 1989. mirnim putem srušili svoju komunističku vladu, što je kasnije postalo poznato kao Baršunasta revolucija. Osvajajući vlastitu slobodu, kazao je predsjednik Bush, Česi i Slovaci su inspirirali revoluciju koja je oslobodila njihovu zemlju i pomogla u transformaciji europskog kontinenta.

Nakon toga, Slovačka i Republika Češka mirno su se razdvojile. Slovačka je sada suverena i demokratska zemlja. Slovačka se 2004. učlanila u NATO savez i Europsku uniju. Put do slobodi i prosperiteta, rekao je predsjednik Bush, nije uvijek bilo lagan, ali Amerikanci – poručio je Slovacima – poštuju vaše strpljenje, vašu hrabrost i vašu odlučnost da osigurate bolju budućnost za svoju djecu. Dok radite na izgradnji slobodne i demokratske Slovačke u srcu Europe, Amerika stoji uz vas – kazao je predsjednik.

S obzirom da su Slovaci upoznali strahote tiranije, spremni su pomoći u donošenju slobode onima koji su još uvijek potlačeni. Slovačka je uputila svoje mirovne snage na Kosovo i svoje izborne promatrače u Ukrajinu. Vlada je dovela Iračane u Bratislavu kako bi iz prve ruke naučili kako razviti demokratske institucije. Slovački vojnici služe u humanitarnim misijama rame uz rame s koalicijskim snagama u Afganistanu i Iraku. Neki su čak dali svoje živote u ime slobode.

Demokracija u Europi nastavila se širiti s Revolucijom ruža u Gruziji i Narančastom revolucijom u Ukrajini. Napredovanje slobode može trajati generacijama, no na kraju niti jedna zemlja neće od njega biti izuzeta," rekao je predsjednik Bush.

"Narod Bjelorusije će jednog dana neizbježno pripadati zajednici demokratskih zemalja. Zov slobode na kraju pogađa svaki um i svaku dušu. Jednog dana, obećanje slobode dostići će sve narode i sve zemlje," izjavio je.

"To napredovanje," rekao je predsjednik Bush, "u naše je doba dobilo veliki zamah."

XS
SM
MD
LG