Linkovi

Bivša direktorica Hewlett-Packarda - buduća direktorica Svjetske banke? (2/3/05) - 2005-03-02


Prema pisanju "New York Timesa", - koji citira jednog dužnosnika administracije predsjednika Busha -,Carly Fiorina, višegodišnja direktorica kompanije Hewlett Packard, koja je prošli mjesec izgubila posao, jak je kandidat za čelno mjesto Svjetske banke.

Ozbiljno se – tvrdi njujorški list - razmišlja i o Paulu Wolfowitzu, zamjeniku ministra obrane Donalda Rumsfelda, premda bi njegova nominacija mogla dovesti do problema s europskim zemljama koje Wolfowitza doživljavaju kao glavnog arhitekta rata u Iraku. Bijela kuća je odbila komentirati kandidaturu Paula Wolfowitza, dok Pentagon, u posebnom priopćenju, ustraje da će on ostati zamjenik ministra obrane.

U užem izboru su i Robert Zoellick, do prošlog tjedna povjerenik Sjedinjenih Država za vanjsku trgovinu; Randall Tobias, globalni koordinator za AIDS od strane Bijele kuće i čelnik farmaceutske kompanije Eli Lilly; John Taylor, najviši dužnosnik Ministarstva financija zadužen za međunarodne poslove; te, malo poznati republikanski kongresmen iz Iowe James Leach, koji je stručnjak za međunarodnu pomoć i razvoj.

Za razliku od svih spomenutih političara, Carly Fiorina – jedna od samo pet žena na čelu prvih 500 kompanija u svijetu – sa sobom ne nosi nikakvu ideološku prošlost, nego reputaciju vrlo dinamičnog poslovnog i meneđerskog stila. Uz to, ističe Times, ona ima i auru glamura, a vjerojatno je jedini potencijalni kandidat koga bi poslovni krugovi diljem svijeta prepoznali već samo po imenu, i bez prezimena – Carly.

Po tradiciji, Sjedinjene Države imenuju čelnika Svjetske banke, dok europske zemlje imenuju direktora Međunarodnog monetarnog fonda. Obje strane imaju pravo veta, pa se već sada govori da bi Europljani reagirali vetom na imenovanje Paula Wolfowitza, jednako kao što je administracija bišeg predsjednika Clintona stavila veto na imenovanje Caioa Kocha Wesera, njemačkog kandidata za direktora MMF-a.

XS
SM
MD
LG