Linkovi

Irak: Unatoč nasilju obnova se nastavlja (2/3/05) - 2005-03-02


Projekti obnove u Iraku nastavljaju se unatoč neprestanom nasilju. Ti projekti, koji se dijelom financiraju iz međunarodne pomoći, također zapošljavaju tisuće Iračana i osiguravaju poslove za iračke kompanije sa stručnim znanjem koje je često stečeno u inozemstvu. Jedan se takav projekt, čije se izvođenje koordinira u Houstonu.

Iz svojeg ureda u Houstonu, Subhi i Mohammed Khudairi koordiniraju sa svojim ocem Azizom rad stotina poduzeća i projekata u rodnom Iraku. U tu se zemlju vraćaju često, iako većinu svojeg posla obavljaju iz Teksasa. Aziz je izabrao Houston, jer se u njemu nalaze sjedišta brojnih energetskih kompanija, ali i zato jer je želio da mu se sinovi obrazuju u Sjedinjenim Državama. Iako bi Subhi i Mohammed mogli lako dobiti dobro plaćene poslove u nekoj velikoj američkoj korporaciji, odlučili su se posvetiti obiteljskom biznisu, jer vjeruju da Irak ima priliku za novi početak. Mohammed Khudairi kaže da su prošlomjesečni izbori potvrdili njihovu vjeru u rodnu zemlju.

"Vjerujemo da su izbori bili korak u pravom smjeru. Mislim da su zemlje donatori, pogotovo Sjedinjene Države, vrlo velikodušno izdvojile sredstva za obnovu Iraka," izjavio je Khudairi.

Njihova organizacija Khudairi Group nedavno je s gradskom upravom Bagdada sklopila ugovor za zamjenu 40 kilometara starih vodovodnih cijevi u dvije četvrti gdje su se građani žalili na zagađenu vodu. Radove u Bagdadu nadziru američki vojni inžinjerci, no vojni dužnosnici ističu da ovaj projekt prvenstveno provode sami Iračani. Potpukovnik Brian Dosa, čija postrojba, nadzire radove, kaže da on i njegovi ljudi obiđu gradilište jednom tjedno i da su radovi povjereni Iračanima.

"I prije dodjele ugovora, zatražili smo od kandidata da nam u svojem prijedlogu pojasne svoje planove o angažiranju lokalne radne snage, jer znamo da je važno ne samo obnoviti infrastrukturu, već i zaposliti lokalno stanovništvo," kazao je potpukovnik Dosa.

Subhi Khudairi kaže da je njegova kompanija, koja ima višegodišnje iskustvo u Iraku i na Srednjem istoku, bila u dobrom položaju da predvodi radove u Bagdadu i nabavi potrebnu opremu iz Turske. Obnova vodovoda, vrijedna dva milijuna dolara, trebala bi biti dovršena početkom travnja.(

XS
SM
MD
LG