Linkovi

Dobbins: 'Hrvatska najnaprednija od svih zemalja s aspiracijama za EU' (24/2/05) - 2005-02-23


Spremnost Hrvatske za pregovore s Europskom unijom, u usporedbi s drugim zemljama Jugoistočne Europe, za Glas Amerike prokomentirao je James Dobbins, bivši savjetnik predsjednika Billa Clintona za Balkan. Gospodin Dobbins je danas znanstvenik pri korporaciji RAND, koja je upravo objavila analizu mirovnih operacija Ujedinjenih naroda “Od Konga do Iraka.”

Pregovori o članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji počet će 17. ožujka, ukoliko hrvatska vlada pokaže napredak k potpunoj suradnji s Tribunalom za ratne zločine. Sporan je slučaj odbjeglog Ante Gotovine, bivšeg generala hrvatske vojske koji je optužen za ratne zločine. Upitali smo veleposlanika Jamesa Dobbinsa, je li po njegovom mišljenju Hrvatska spremna za članstvo u Europskoj uniji.

"Hrvatska je vjerojatno najnaprednija zemlja od svih koje u ovom trenutku imaju aspiracije za članstvom u Uniji. U svakom slučaju, Hrvatska je postigla veći napredak od Srbije i Bosne i Hercegovine, ili Makedonije. No, Hrvatskoj također preostaje dio neobavljena posla, pred članstvom u Uniji. Mislim da postoji mogućnost da Hrvatska u sljedećem krugu proširenja bude pozvana da započne pregovore o članstvu."

James Dobbins bio je na čelu istraživačkog tima korporacije Rand koji je napisao analizu mirovnih operacija svjetske organizacije u posljednjih nekoliko desetljeća. Zaključak studije je – Ujedinjeni narodi uspješni su u gospodarskoj, civilnoj i političkoj obnovi zemalja u kojima je rat već završio. NATO savez je pak bolji u rješavanju kriznih situacija, gdje mir još nije postignut, već ga treba nametnuti sukobljenim stranama.

Za takvo “nametanje mirovnog sporazuma vojnom silom” Ujedinjeni narodi nisu spremni – rekao je Francis Fukuyama, politolog sa Sveučilišta Johns Hopkins. “U tzv. misijama stvaranja mira na kraju morate stati na stranu napadnutog, a to Ujedinjeni narodi nisu spremni učiniti, jer imaju obavezu biti nepristrani” – rekao je Francis Fukuyama, navevši kao primjer okončaje ratnih djelovanja na Balkanu.

"Na Balkanu niste mogli biti nepristrani. Jer, tamo je probleme stvarala jedna strana, i dok niste slomili Srbiju, problem se nije mogao riješiti. Embargo na isporuku oružja, nametnut svim sukobljenim stranama od strane Ujedinjenih naroda, u stvari je pomogao Srbima. Prema tome, okončanje rata moglos e psotići jedino silom – djelovanjem hrvatske vojske na kopnu u kombinaciji s američkim zrakoplovstvom. Ujedinjeni narodi nisu u ovoj situaciji bili dorasli zadatku. Sama čijenica da se jednako odnosite prema svim stranama u sukobu ne daje vam i legitimnost”, rekao je Francis Fukuyama, politolog sa Sveučilišta Johns Hopkins.

XS
SM
MD
LG