Linkovi

Iz oceana - do sada najjači dokazi o globalnom zatopljavanju (23/2/05) - 2005-02-22


Nova mjerenja iz svjetskih oceana pružaju do sada najjače dokaze da je u tijeku globalno klimatsko zatopljavanje izazvano ljudskim aktivnostima, ukazujući, isto tako, na još dramatičnije i iznenadnije klimatske promjene u budućnosti.

Film "The Day After Tomorrow" – u kojemu globalno zatopljavanje poput okidača pokreće ledeno doba na sjevernoj hemisferi - više ne izgleda kao potpuna fikcija nakon što se pogledaju dvije odvojene serije oceanskih mjerenja. "Više ne raspravljamo o tome postoji li signal globalnog zatopljavanja. Sada se raspravlja o tome što ćemo oko toga učiniti," kaže Tim Barnett, fizičar mora u Oceanografskom institutu Scripps, koji je analizirao 9 milijuna očitavanja temperature i slanosti oceana.

Podaci pokazuju da su se svjetski oceani ugrijali točno onako kao što su predvidjeli kompjuterski modeli. Još zloslutnije, ogromne količine slatke vode od topljenja arktičke ledene kape slijevaju se u Atlantski ocean, prijeteći pokretanjem klimatske krize.

Stanje na kakvo ukazuju nalazi znanstvenika moglo bi izazvati zahlađenje dijelova istočnih američkih saveznih država za nekoliko stupnjeva, prema novim proračunima Ruth Curry, s Oceanografskog instituta Woods Hole.

Za isti 'najgori mogući' scenarij na kakvom se temelji film "Day After Tomorrow" u analizi Pentagona iz 2003. kaže se da 'bi se tako snažno odrazio na nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država da bi o njemu odmah trebalo povesti računa'. I studija Nacionalne akademije znanosti, iz 2002, isto tako izražava zabrinutost zbog istih pretpostavljenih klimatskih promjena.

Ruth Curry je ustanovila da se između 1965. i 1995. u Atlantski ocean otopilo oko 4800 četvornih milja leda iz arktičke polarne kape. To je veća količina slatke vode nego zbrojeni volumeni jezera Superior, Erie, Ontario i Huron. Ukoliko se tako nastavi, povećani dotok slatke vode mogao bi na koncu zaustaviti najvažniju struju u Atlantskom oceanu, Golfsku struju, koja regulira temperature i vode i zraka, što bi izazvalo vrlo naglu promjenu klime.

XS
SM
MD
LG