Linkovi

Zbog televizije, od forenzike se očekuju čuda, i to odmah (23/2/05) - 2005-02-22


Pukla je ljubav između pravih policijskih kriminalističkih istražitelja i zvijezda koje ih glume u iznimno popularnim televizijskim serijama "Zakon i red". Kažemo 'serijama', jer ih ima nekoliko. Najnovija je posvećena posebice forenzičarima koji istražuju samo mjesto zločina, i upravo ona je i dovela do, kako to stručnjaci nazivaju, 'CSI efekta'.

Prema profesoru Maxu Houcku, sa Sveučilišta Zapadne Virginije, 'CSI efekt' je percepcija javnosti da je forenzika gotovo nepogrešiva, a razvija se već nakon gledanja samo nekoliko epizoda serije "Law and Order: Crime Scene Investigation".

Serija ima svoje pozitivne učinke, ističe profesor Houck: studiranje forenzike vrtoglavo je poraslo. Primjerice, na Sveučilištu Zapadne Virginije, još 1999, godine od ukupno 25 tisuća studenata samo je četvero diplomiralo na studiju forenzičke znanosti; Sada, čak 400 studenata studira na tom studiju.

No, s druge, negativne strane, porotnici, kao i obitelji žrtava sada od forenzičara očekuju čuda, razočarani su kada njihovi slučajevi ne rezultiraju zapletenom istragom – koja u mnogo slučajeva uopće nije potrebna -, a rezultate testova očekuju za pola sata, umjesto za mjesec i više dana – što je često i potrebno kod nekih testova, ističe Patricia McFeeley, forenzički patolog sa Sveučilišta Novog Meksika.

Ni tužitelji nisu imuni na 'CSI efekt': zahtijevaju više testiranja nego ikada ranije - često više nego što je uopće potrebno – dodajući tako još više posla ionako pretrpanim forenzičkim laboratorijima.

I, na koncu, tu je i pitanje samih zločinaca. I oni, kako izgleda, gledaju te serije. Mnogi su naučili što ne smiju činiti: recimo, ne lizati koverte i marke kako ne bi sa slinom ostavili i uzorke svoje DNK, kaže profesor Houck. Premda je zakon još uvijek u prednosti s čitavim nizom tehničkih trikova koji prosječni kriminalci ne vide na televiziji, neki su eksperti prestali surađivati s televizijom na emisijama koje iznose detalje o njihovom forenzičkom radu.

XS
SM
MD
LG