Linkovi

Bush se nada uspješnoj suradnji Hrvatske i NATO saveza (22/2/05) - 2005-02-22


Sjeverno-atlantski savez najuspješniji je savez u povijesti, izjavio je predsjednik Bush na skupu čelnika NATO saveza u Briselu. Američki je predsjednik pohvalio devet zemalja koje su u posljednjem desetljeću pristupile NATO-u, rekavši da su one unijele novu vitalnost u savez.

NATO savez se – prema riječima američkog predsjednika – nada uspješnoj suradnji s Hrvatskom, Albanijom i Makedonijom. NATO-ov summit karakterizirali su pozivi na više suradnje i neka konkretna obećanja, potvrda ulaska u fazu srdačnijih, tješnjih veza.

Ako je tražiti izjavu koja bi najbolje okarakterizirala razdoblje popravka šteta od podjela i mostogradnje između dvaju obala Atlantika onda je to ona jutrošnja francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, "moramo više slušati jedni druge". Američki je predsjednik George Bush na NATO-vom summitu pozvao saveznike na slanje više pomoći svih vrsta, pogotovo Iraku i Afganistanu. Nije isključena NATO-ova aktivna uloga na Srednjem istoku a NATO će i dalje ostati prisutan u balkanskim mirovnim procesima.

Europske članice NATO-saveza iskazale su svoju spremnost za ulazak u razdoblje srdačnijih, tješnjih odnosa s Amerikancima, uspkos protivljenju iračkoj intervenciji koju sada naglašeno svi žele zaboraviti jer je stvar prošlosti, prihvaćajući uvježbavanje iračkih snaga sigurnosti, istina neke ne u samome Iraku, ali i to je doprinos stabilizaciji ove, kako je kazano, "najmlađe demokracije na svijetu".

Pozivi za promjene u NATO- saveza nastavljeni su desetak dana nakon poruke njemačkog kancelara Gerharda Schroedera da je vrijeme razmatranju novih opcija. Američki je predsjednik raspravi dodao ocjenu da NATO mora istraživati nove puteve kako bi optimalno odgovorio sigurnosnim izazovima 21. stoljeća. Naravno, nitko od 26 lidera za velikim ovalnim stolom dvorane za sastanke u glavnom NATO-vom sjedištu nije postavljao pitanje opstanka Saveza, NATO ostaje okosnicom sigurnosti i suradnje.

Poseban je gost na summitu bio ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko. Juščenko je ponovio ambicije naznačene već za predizborne kampanje – tješnje integriranje u euroatlantske strukture. Osim hrabrenja i podrške članice su mu obećale pomoć, okuražene prvim uspješnim reformskim koracima ove zemlje. Obje se strane Atlantika u ova dva dana zaista naglašeno trude prijeći preko svega onoga što ih je zadnje dvije godine dijelilo.

Najnovije su vijesti da je američki predsjednik omekšao protivljenje prema europskoj namjeri o ukidanju embarga na izvoz naoružanja i Kinu budući da je europska strana, ponajviše francuski predsjednik za privatne večere s američkim mu kolegom, obrazložio sustav sigurnosnih mjera kojima bi se uklonio američki strah od zloupotreba. Sljedeća je etapa, zadnja u kratkoj bruxelleskoj turneji Georgea Busha, prvi u povijesti posjet predsjednika SAD europskim institucijama.

XS
SM
MD
LG