Linkovi

Europski i američki vanjskopolitički stručnjaci o govoru predsjednika Busha u Bruxellesu (22/2/05) - 2005-02-22


Naslovnicama jutrošnjih izdanja američkog tiska dominiraju članci o posjetu predsjednika Georgea Busha Europi.

Donosimo nekoliko reakcija na predsjednikov govor, održan jučer u Bruxellesu, pred brojnim belgijskim, američkim kao i uzvanicima iz niza europskih zemalja. Svi se slažu da je predsjednikov nastup bio prvi, potrebni korak u zacjeljivanju podjela koje su nastale povodom američke intervencije u Iraku. Britanski stručnjak za europsko-američke odnose Timothy Garton Ash zamjera predsjedniku Bushu što nije bio odveć konkretan. “Ovo, na žalost, nije bio govor koji će korijenito promijeniti silazni trend odnosa između dobrog dijela Europe i Amerike” – smatra ovaj professor na Sveučilištu Oxford, čije riječi prenosi newyorški dnevnik Newsday. Timothy Garton Ash smatra da bi američki predsjednik trebao u svojim nastupima u Europi iskazati više spremnosti da posluša što Europljani imaju reći u vezi sa svojim pogledima na američku politiku i trans-atlantsku suradnju.

Slično misli i američki vanjskopolitički stručnjak Lawrence Korb, čije mišljenje navodi dnevnik Christian Science Monitor. “Bush bi trebao biti prijemčiviji za mišljenje svojih partnera, te im ponuditi nešto zauzvrat, ako već oni njemu idu u susret” – kaže Lawrence Korb koji je u vladi predsjednikia Ronalda Reagana bio zamjenik ministra obrane. On smatra da bi se Washington trebao priključiti europskoj diplomatskoj inicijativi čiji je cilj na miran način ukinuti iranski nuklearni program – što Europa priželjkuje, ali Bijela kuća za sada odbija. “Ronald Reagan je Sovjetski savez nazvao ‘carstvom zla’, međutim, kada je došao Gorbačov i ponudio Reaganu pregovoraranje, Reagan je to odmah prihvatio. Mislim da Europljani takvu spremnost na pregovore ne vide kod Georgea Busha” – rekao je Lawrence Korb.

Dnevnik International Herald Tribune, koji se istovremeno objavljuje i u Americi i u Europi, navodi mišljenje belgijskog vojnog veterana, koji se po oslobođenju njegove zemlje od nacista pridružio trećoj američkoj armiji pod zapovjedništvom generala georgea Pattona. 79-godišnji Maurice Sperandieu bio je jedan od uzvanika na sinoćnjem primanju u Bruxellesu, na kojem je govorio predsjednik Bush. “Bush ima dugoročniju viziju od Europljana, koji nisu sposobni shvatiti duboko značenje terorističkih napada od 11. rujna za američki narod. U Europi mnogi misle da će se od ekstremista poput al-Qaide najbolje obraniti tako što će s njima biti u prijateljskim odnosima. A ne shvaćaju da je cilj te organizacije uništiti zapadne vrijednosti” – rekao je za International Herald Tribune Maurice Sperandieu. Leonard Schrank, predstavnik Američke gospodarske komore u Bruxellesu, rekao je za predsjednikov govor da je bio “solidan.” “Jedan govor neće uvjeriti Europljane. No, ako govor zaista poslušaju, barem će vidjeti da Amerika nije zla zemlja” – rekao je ovaj poslovni čovjek.

XS
SM
MD
LG