Linkovi

Nakon dva rata, američki i irački časnici na zajedničkom zadatku (17/2/05) - 2005-02-17


Širom Iraka, američki i irački časnici rade na obuci nove iračke vojske. Uvježbavanje se sve veći broj novih postrojbi. Na ovom se zadatku danas upošljavaju dodatne tisuće američkih časnika, a unovačeno je i nekoliko desetaka tisuća novih vojnika, iz redova iračkog stanovništva. Cilj glasi – nova iračka vojska treba preuzeti odgovornost za sigurnost zemlje što prije.

Naš dopisnik iz Pentagona, Al Pessin, nedavno je s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom posjetio vojnu bazu Taji, u blizini Bagdada, gdje se uvježbavaju iračke postrojbe. Tamo je razgovarao s časnicima koji vrše obuku.

U dvorištu baze parkirani su deseci tenkova. Ispred svakog stoji njegova posada, vojnici u novim kamuflažnim uniformama. Njihov zapovjednik, brigadir Bashar Mahmoud Ayoub, očito je zadovoljan postignutom uvježbanošću: "Mislim da je ovo do sada najuspješniji projekt koji imamo u našoj vojsci. Tu se kombinira američka pomoć i naše iskustvo."

Brigadir Bashar je u iračkoj vojsci služio 27 godina. Iako je u mirovinu otišao 1994., prošle se godine rado vratio na posao. “Želim novoj iračkoj vojsci pružiti svoje iskustvo i znanje. Nakon toga, ponovno ću u mirovinu” – kaže ovaj prosjedi časnik.

Brigadir Bashar je na čelu jedine iračke tenkovske postrojbe od prošlog mjeseca. Ova je jedinica prije nekoliko tjedana sudjelovala u osiguranju nacionalnih izbora. Bio je to prvi put da su se na ulicama Bagdada, u posljednje dvije godine, pojavili irački tenkovi. "Bili smo u Bagdadu tri dana. Građani su bili toliko sretni i ponosni što ponovno vide svoju vojsku, pogotovo tenkove i oklopna vozila" - kaže brigadir Bashar Mahmoud Ayoub.

Pred njim i njegovim kolegama iz Iraka i Amerike, nije lagan zadatak. Nove vojnike treba u potpunosti naučiti disciplini i vještinama. Vojnici koji su već služili u vojsci Saddama Husseina trebaju se priučiti činjenici da će nova vojska biti drugačija. Vojska ima oko 60 tisuća pripadnika, i svaki dan stižu novi dragovoljci, pogotovo nakon uspješno provedenih izbora.

Gotovo svakodnevno, iračke postrojbe stječu borbeno iskustvu – u okršajima s pobunjenicima. Pukovnik Fred Kienle kaže da iračke snage postupno preuzimaju zadatke od američkih postrojbi: "Bit će toga i više. Mehanizirane postrojbe polako preuzimaju svoje zadatke. Logistika koja služi borbenim postrojbama također počinje funkcionirati. Transportna regimenta je ovaj tjedan prevela veliku količinu robe za vojsku – što su do sada radile američke snage."

Irački časnici tvrde da im ne smeta što su im zapovjednici Amerikanci – barem za sada. Časnik Abbas Fadl je u razgovoru s američkim ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom, hvalio svog američkog kolegu, koji je obučavao iračke vojnike: "Ja i pukovnik Bob smo obavili dobar posao. Svi Iračani ga vole i poštuju. I neka ga bog blagoslovi. Ja mislim da pukovnik Bob zaslužuje unapređenje, on je dobar časnik i dobar čovjek."

Obitelji vojnika nove iračke vojske ponekad su mete pobunjenika. Časniku Abbasu ekstremisti su ubili sedmomjesečnu kćerku. Pukovnik Kienle kaže da zna zbog čega se američki i irački časnici – bez obzira na sve poteškoće - dobro slažu: "I mi i oni smo vojnici. Irački kolege su veliki patrioti. Riskiraju svoj život, kako bi se sagradio novi Irak. Oni zaista žele da uspiju u tome."

Pukovnik Kienle kaže da se baza u kojoj se obučavaju vojnici nove iračke vojske s pravom naziva Logor Feniks. Iračka je vojska poput Feniksa, ptice iz grčke mitologije koja niče iz pepela kako bi počela nov život.

XS
SM
MD
LG