Linkovi

Condoleezza Rice s turskim čelnicima (17/2/05) - 2005-02-16


Američka državna tajnica Condoleezza Rice sastala se u Ankari s turskim predsjednikom Ahmetom Necdetom Sezerom i premijerom Redžepom Tayyipom Erdoganom.

"Ovdje sam da bih između ostaloga poručila Turcima da smo ozbiljno predani ujedinjenom Iraku u kojem su zastupljene sve stranke, sve etničke skupine, sve vjerske skupine i sve manjine i u kojem su interesi svih tih skupina zastupljeni u novoj vladi. Također jasno dajemo do znanja, kroz sve kanale koji su nam na raspolaganju u Iraku, onima koji će se možda naći na vlasti da se nadamo razvoju pozitivnih odnosa između Iraka i Turske," kazala je.

Državna tajnica Rice ponovno je potvrdila da je Amerika odlučna pomoći Iraku da se oslobodi od terorističkih skupina.

"S američke točke gledišta, sve terorističke organizacije koje žele počiniti zločine nad stanovništvom treba tretirati jednako. Bilo da se radi o al-Qaidi, Radničkoj stranci Kurdistana ili palestinskim militantima, koji odbacuju mirovni proces, terorizam nije prihvatljivo sredstvo u modernom svijetu. Želim biti sigurna da turski premijer i njegovi kolege budu uvjeren u našu predanost uklanjanju terorizma u regiji, uključujući i terorizam koji dolazi s teritorija Iraka," rekla je.

"Vrlo smo zabrinuti zbog terorističkih aktivnosti Radničke stranke Kurdistana," rekla je gospođa Rice. Prema njenim riječima, Sjedinjene Države su vrlo odlučne "surađivati s Iračanima i s Turskom, da bi se spriječile aktivnosti Radničke stranke Kurdistana i Narodnog kongresa Kurdistana."

Jedan dužnosnik turske vlade izjavio je za turski dnevnik "Turkish Daily News" da je uključivanje Turske među zemlje koje je državna tajnica Rice posjetila na svojem prvom službenom putu dokazalo da "su američko-turski odnosi zasnovani na bliskom savezništvu i prijateljstvu."

Tursko savezništvo sa Sjedinjenim Državama zasnovano ne samo na potrebi suprotstavljanja zajedničkoj prijetnji terorizma, već i na zajedničkim vrijednostima i ciljevima. "Turska je", rekla je gospođa Rice, "jedan od najsnažnijih američkih saveznika u reformi šireg Srednjeg istoka. Turska je zemlja s demokracijom koja funkcionira, s islamskim stanovništvom koje je pobožno, ali i predano demokraciji." Za narode Srednjeg istoka, "koji žele drugačiji Srednji istok," kazala je gospođa Rice, "Turska ima vrlo važnu ulogu."

XS
SM
MD
LG