Linkovi

'Vlada u Beogradu pokušava slijediti primjer Zagreba' (15/2/05) - 2005-02-15


Dnevnik New York Times piše o promjeni politike srbijanske vlade, u vezi suradnje s haaškim Tribunalom. “Kada je umirovljeni general Vladimir Lazarević – optužen za genocid na Kosovu - prošli mjesec odlučio da se preda Tribunalu, vlasti su ga tretirale kao nacionalnog junaka. Iako je ovakva pompa – sa stajališta žrtava – vrlo upitna, ona ipak ukazuje da Beograd počinje novu etapu u odnosima s den Haagom, koja će biti u znaku suradnje" - primjećuje newyorški dnevnik.

Diplomati u Beogradu smatraju da ova promjena pokazuje da je američka i europska politika - kada je u pitanju kažnjavanje ratnih zločina – uspješna. Slična taktika prijetnje sankcijama, bila je uspješna i u Hrvatskoj. “Vladajuća nacionalistička stranka je odustala od protivljenja Tribunalu, te je den Haagu isporučila sve osim jednog optuženika. Zbog toga bi ovog proljeća mogli početi pregovori o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji – piše New York Times.

******

Dnevnik International Herald Tribune piše o prijedlogu zapovjednika NATO snaga, američkog generala Jamesa Jonesa, da se promijeni način financiranja operacija NATO saveza.

NATO se danas sve češće angažira izvan Europe – primjerice u Afganistanu - a način financiranja isti je kao i prije pedeset godina, za vrijeme hladnog rata - rekao je u Minhenu, na skupu posvećenom sigurnosnim pitanjima, general Jones.

Srž problema je kako uspostaviti fleksibilniji način financiranja zajedničkih vojnih operacija, u vrijeme kada se sve češće intervenira u kriznim žarištima izvan Europe – piše ovaj list koji izlazi u New Yorku i Parizu.

Sadašnji način financiranja odgovara statičnom vojnom savezu kojem je glavni cilj bio reagirati na sovjetski napad. Do sada, operacije su se financirale putem zajedničkog fonda, u kojeg su novac slale sve članice, ali je postojalo i načelo da vlastite vojnike koji sudjeluju u akciji i druge troškove – plaća dotična država.

General Jones zalaže se za povećanje zajedničkog fonda, jer će mnogim manjim, tek primljenim članicama NATO-a, biti teško plaćati troškove sudjelovanja u budućim misijama – piše International Herald Tribune.

XS
SM
MD
LG