Linkovi

Razlike u koncepcijama o trans-atlantskim vezama i budućoj ulozi NATO-a (14/2/05) - 2005-02-13


U Munchenu je završila medjunarodna konferencija o sigurnosti na kojoj je Njemacka prelozila reformu transantlanskih odnosa i preispitivanje buduce uloge NATO saveza. Amerika je odbacila njemacki prijedlog, ali podrzava jacanje sigurnosnih veza unutar NATO-a.

I njemacki ministar vanjskih poslova Joschka Fischer pozvao je na reformu transatlanskih odnosa naglasavajuci da SAD i EU vitalno ovise jedna o drugoj. Fisher je na konferenciji podrzao njemackog kancelara Gerharda Schroedera koji je jucer predlozio osnivanje nezavisnog medjunarodnog tijela koje bi razmotrilo nacine revitalizacije americko–europskih sigurnosnih veza i prilagodilo ih novim izazovima. Schroeder smatra da bi Amerika i Europa trebale imati izravnu suradnju jer po njegovom misljenju NATO vise nije mjesto gdje bi se trebali raspravljati transatlanski odnosi i koordinirati strategije. Braneci Schroedera, Fischer je kazao da to ne znaci pokapanje Saveza kako je protumacio dio sudionika konferencije. Namjera Njemacke nije, rekao je, podcjenjivanje nego jacanje uloge NATO-a.

Njemacki prijedlog americki je ministar obrane Donald Rumsfeld odmah odbacio, ali se slozio da transatlanske veze treba ojacati, osobito kada je u pitanju borba protiv ekstremnog islamisma. Rumsfeld je jucer u Munchenu rekao da je "NATO najimpresivniji vojni savez u povijesti covjecanstva", ali da "postoji vrijeme kada se stvari moraju dogoditi prilicno brzo".

Njemacka ne zeli da NATO preuzme glavnu sigurnosnu ulogu u Iraku i odbacuje mogucnost sirenja NATO-ove misije koja je u toj drzavi trenutno ogranicena na osiguranje logisticke podrske medjunarodnim snagama koje vodi Poljska.

Prijedloge da bi NATO u Iraku mogao stititi UN-ove operacije Njemacka ne prihvaca. Fischer je kazao da Njemacka nece slati vojnike u Irak, ali nece ulagati veto ako ostalih 25 clanica NATO-a odluce drugacije. Americka senatorica Hillary Clinton smatra da bi NATO trebao preuzeti sve mirovne misije UN-a. Ona je kazala da je dosadasnji sustav prikupljanja mirovnih snaga spor i neuspjesan. "Umjesto toga," rekla je na konferenciji "NATO i ostale multinacionalne snage trebale bi preuzeti ulogu u mirovnim operacijama s mandatom UN-a".

XS
SM
MD
LG