Linkovi

'Rumsfeldova ofenziva šarma u Staroj Europi' (11/2/05) - 2005-02-11


Dnevnik New York Times objavljuje članak agencije Reuters pod naslovom 'Rumsfeldova ofenziva šarma u Staroj Europi', koji opisuje javne nastupe čelnika Pentagona na neformalnom susretu ministara obrane država članica NATO saveza u Nici, na jugu Francuske.

Donald Rumsfeld vjerojatno je – barem za mnoge Europljane – najkontroverzniji član vanjskopolitičke ekipe predsjednika Busha. Ostat će zapamćen i po kritici takozvane 'Stare Europe' – koju su po njemu činili kritičari američkog angažmana u Iraku, prije svega Francuska i Njemačka. 'Novu Europu' – su predstavljale Americi odanije zemlje, prije svega u bivšem komunističkom bloku, ali i Britanija i Italija. Izjava datira iz 2003. godine i danas je – barem tako piše New York Times – manje-više zaboravljena.

Američki je ministar obrane u Nici u nekoliko navrata iskazao zahvalnost domaćinima, s velikom se simpatijom sjetio niza svojih posjeta Nici u prošlosti, te je hvalio NATO savez. 'NATO možda neće ispravno reagirati odmah, ali možete biti sigurni da će nakon stanovitog vremena NATO pronaći način da donese ispravnu odluku i postupi u skladu s njom. Da nije tako, ne bi toliko dugo postojao' – rekao je na konferenciji za tisak Donald Rumsfeld.

Kako se press-konferencija privodila kraju, Rumsfeld se okrenuo svom glasnogovorniku i rekao: 'Hoćemo li završiti, prije nego što kažem nešto pogrešno'.

******

Popravljanje odnosa s nekim europskim saveznicima – koji su prošlih godina bili zategnuti zbog rata u Iraku - bio je i cilj Condoleezze Rice, američke državne tajnice, na njezinom prvom službenom putu u inozemstvo od kako je postala čelnica američke diplomacije.

Dnevnik International Herald Tribune piše da je njezina turneja bila uspješna, "pogotovo gledano s površine". List navodi izjavu državne tajnice Rice u Bruxellesu – da su 'ovo sada nova vremena, u usporedbi s razdobljem od prije godinu ili dvije.'

Mark Leonard, iz londonskog Centra za europske reforme, kaže da je ovom turnejom gospođe Rice 'promijenjen ton u dijalogu Europe i Amerike, te da je sve bilo onoliko dobro koliko je moglo biti.'

International Herald Tribune ukazuje na daljnje postojanje vrlo izvjesnih razlika kada je u pitanju iranski nuklearni program. I Europa i Amerika su za diplomatske pregovore, s ciljem da Iran odustane od ovog programa, no Washington je u svojim izjavama znatno oštriji.

Tu je i europska želja da se ukine 15 godina stari embargo na prodaju vojne tehnologije Kini, uveden nakon krvavog gušenja prodemorkatskog pokreta u Kini. Amerika se protivi ukidanju embarga, dok Francuska i Njemačka žele obnoviti unosnu trgovinu oružja s Kinom – piše Inetrnational Herald Tribune.

XS
SM
MD
LG