Linkovi

Predsjednik Bush o iračkoj slobodi (7/2/05) - 2005-02-06


Iračani oplakuju smrt više od četrdeset ljudi, koji su svojim životima platili pravo da glasaju na izborima. Oni su bili žrtve bombaša samoubojica i granatiranja tijekom nedavnih izbora. Teroristi su pokušavali spriječiti Iračane da iziđu na birališta i izaberu 275 članova prijelazne nacionalne skupštine, koja će kasnije ove godine izabrati novu vladu i sastaviti nacrt novog ustava.

Među žrtvama bio je i Naim Rahim Yacoubi iz Najafa, koji je ubijen dok je donosio čaj izbornim djelatnicima. Vrh njegovog desnog kažiprsta je tamnoplave boje, što pokazuje da je prije smrti glasao. "Možete vidjeti prst kojim je glasao," kazao je njegov prijatelj Shukur Jasim, dodajući: "On je sada mučenik." * U svojem godišnjem govoru o stanju nacije, predsjednik George Bush je rekao da je za irački narod glasanje bilo čin "osobne hrabrosti", za koji "zaslužuju poštivanje svih nas".

"Jedna od vodećih iračkih aktivistica za demokraciju i ljudska prava je Safia Taleb el-Suhai. Ona je za svoju zemlju rekla: "35 godina bili smo pod okupacijom Saddama Husseina." Prije jedanaest godina, Saddamovi obavještajni agenti ubili su Safijinog oca. Ovih dana u Bagdadu Safia je konačno mogla glasati za čelništvo svoje zemlje."

Iako su izbori završeni, rekao je predsjednik Bush, "teroristi i pobunjenici i dalje se žestoko protive demokraciji i nastavit će sa svojim napadima."

"Najmoćnija laž terorista je pred raspadom. Cijeli svijet vidi da se bombaši i ubojice ne bore samo protiv koalicijskih snaga, već i da pokušavaju uništiti nade Iračana, izražene na slobodnim izborima. Cijeli svijet sada zna da šačica ekstremista neće poništiti volju iračkog naroda."

Sjedinjene Države, njihovi prijatelji i saveznici pomoći će Iračanima da osiguraju svoju slobodu. Kako je rekao prijelazni irački premijer Iyad Allawi, "Obični Iračani žele preuzeti sve odgovornosti na održavanju sigurnosti u zemlji čim prije." Predsjednik Bush je kazao: "To je prirodna želja neovisne nacije i jasno formulirana misija naše koalicije u Iraku."

XS
SM
MD
LG