Linkovi

Je li Pentagon nepropisno plaćao novinare koji pišu o Balkanu? (5/2/05) - 2005-02-05


"Washington Post" prenosi agencijsku vijest da je generalni inspektor Pentagona pokrenuo istragu o praksi Ministarstva obrane da plaća novinare koji pišu članke i komentare za web site "Southeast European Times" na web adresi www.balkantimes.com. Ovaj web site, kako prenosi "Post", razvijen je nakon NATO-ve operacije protiv Slobodana Miloševića 1999, kao protuteža – kako kažu američki dužnosnici – tadašnjoj srbijanskoj propagandnoj mašineriji. Danas se na tom siteu, kojem je pokrovitelj Pentagon, mogu naći vijesti Reutersa, Associated Pressa i drugih izvještajnih agencija na više jezika – albanskom, bugarskom, hrvatskom, grčkom, makedonskom, srpskom, rumunjskom, turskom i engleskom.

Site, međutim, kako piše "Post", uključuje i članke oko pedeset novinara koje plaća Europsko zapovjedništvo američke vojske, a među kojima je i jedan američki novinar u Sarajevu. Taj je site primjer vojnih programa zamišljenih kao protuteža dezinformacijama u stranim medijima, te su se pojavila pitanja o tome je li Pentagon korištenjem takvih web stranica prešao liniju koja razdvaja vijesti od vladine propagande. Nedavno je otkriveno da je Ministarstvo pravosuđa plaćalo jednog istaknutog novinara da promiče predsjednikovu obrazovnu politiku, što je izazvalo veliku buru u javnosti.

"New York Times" javlja da je sud savezne države New York presudio da zakon te države, koji zabranjuje istospolne brakove, nije u skladu s ustavom New Yorka. To znači, piše "Times" da bi New York uskoro mogao početi izdavati vjenčane dozvole istospolnim parovima. Ovo se pitanje nametnulo kao vrlo važno na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima, kada se niz saveznih država na referendumima izjasnio protiv homoseksualnih bračnih zajednica.

XS
SM
MD
LG