Linkovi

'Divna povijesna veza Hrvatske i zinfandela'


U organizaciji Udruge potrošača i proizvođača zinfandela (Zinfandel Advocates & Producers), četverodnevni Festival Zina, u San Franciscu, postao je u ovih 14 godina svjetski poznati i priznati niz događaja, niz degustacija.

Prva tri dana, održavaju se uglavnom susreti vinara s nekim od vrhunskih ugostiteljima San Francisca – naglasak je na slaganju Zinfandela s različitim jelima. Četvrti, zadnji dan festivala namijenjen je brojnim ljubiteljima, vjernim potrošačima Zinfandela. Dva divovska paviljona Centra Fort Mason, koji su za vrijeme drugog svjetskog rata služili za ukrcaj vojne opreme na brodove, otvaraju vrata degustaciji više stotina vrsta kalifornijskog Zinfandela. Prvi val posjetitelja, u jutarnjim satima, čine predstavnici medija, trgovine i businessa. U drugom valu, odmah iza podneva, ulaze tisuće potrošača, ljubitelja Zinfandela koji su satima čekali u dugim redovima.

Na ulazu svatko dobija čašu, s logom Udruge potrošača o proizvođača zinfandela, štrucu “francuza” i knjižicu s popisom vinarija i njihovim lokacijama. “Duboko udahnite i - zaronite!,” glasio je savjet povjesničara Charlesa Sullivana, autora Enciklopedije kalifornijskih vina i knjige o povijesti zinfandela – Zinfandel: A History of a Grape and Its Wine. “Vrlo je zanimljivo biti na degustaciji ZAP-a koja ima toliko hrvatskog utjecaja. Imamo knjigu koja je izdana u Hrvatskoj, na engleskom jeziku, o zinfandelu i njegovoj povijesti, imamo ovdje i neke slavne Hrvate, uključujući Mikea Grgicha” – rekao je profesor Sullivan, dodavši da s nestrpljenjem očekuje svoj put u Hrvatsku, ovog proljeća.

Za štandom vinarije Grgich Hills, cetiri njena Zinfandela osobno je točio Miljenko Grgich. Zadnji dan festivala on opisuje ovako: “Ovo kušanje vina u San Franciscu, jedanput godišnje, posjećuje sigurno oko deset tisuća posjetilaca. Ovo je najveće kušanje vina u svijetu. Puno me radije da je ovdje prisutna i naša djevojka Jasenka Piljac, koja ovdje promovira svoju novu knjigu o zinfandelu. Ta je knjiga napisana kako bi svijet znao da je korijen zinfandela u Hrvatskoj.” Knjiga Jasenke Piljac, znanstvenice s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, pod naslovom “Zinfandel – A Croatian-American Wine Story”, izdana je u Hrvatskoj u rujnu prošle godine, a mnogobrojnoj festivalskoj publici u San Franciscu ponuđena u organizaciji Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog podrijetla.

Dr. Piljac govori o reakcijama publike: “Ljude je zanimalo iz kojeg dijela Hrvatske dolazi crljenak, a neki su bili i malo zbunjeni, jer je po novinama pisalo da je crljenak identičan primitivu, što i je. Očito je da su Talijani, ili vinari talijanskog podrijetla, o tome puno pričali, puno više nego mi. Tako da je mnogima na štandu trebalo objasniti da su obje vrste originalno iz Dalmacije.”

Bilo je i pitanja gdje se mogu nabaviti hrvatska vina, mnogi ih žele probati, pitali su i kada će se neka hrvatska vina naći na ovom festivalu, pokazali veliko zanimanje za posjet Hrvatskoj, naročito nakon što su vidjeli fotografije dalmatinskih lokaliteta u njenoj knjizi, fotografije Borisa Kragića”, pitali može li se, i gdje, kupiti vino od crljenka. Mnogi su rekli da su probali “Plavac mali”, Grgichev, s Pelješca, i da su njime oduševljeni.

Jasenka Piljac nije, pak, mogla sakriti svoje oduševljenje, a i zbunjenost, popularnošću posljednjeg dana festivala u San Franciscu. “Za mene je to doživljaj, jer nikad u životu nisam vidjela na jednom mjestu toliko puno ljudi koji su zaluđeni samo jednom vrstom vina. Ovo je jedno novo, definitivno pozitivno iskustvo. Mislim da bi i mi trebali imati jedan ovako veći sajam, organiziran na višem nivou, tako da za njega čuju i stranci.” Žalosno je, dodala je, da mnogi ne znaju da u Hrvatskoj postoji preko osamdeset autohtonih vrsta vinove loze. “Većina je možda čula za plavac, i to je sve,” rekla je Jasenka Piljac.

U četvrtak, knjiga Jasenke Piljac bila je predstavljena, u organizaciji konzulata RH u Los Angelesu, u Hrvatskom centru u San Pedru. “Ova knjiga je sjajna promidžba Hrvatske” – rekao je Steve Rukavina, bivši predsjednik Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog podrijetla. Ova organizacija će knjigu hrvatske autorice predstaviti i u Washingtonu. “Jako nam je drago što će gospođa Piljac biti nazočna prijemu koji 1. veljače organiziramo u Kongresu, u čast osnivanja Kongresnog kluba prijatelja Hrvatske. Bit će to, vjerujem, najveće okupljanje američkih kongresmena na jednom događaju u čast Hrvatske, u cijeloj njezinoj povijesti” – rekao je g. Rukavina.

A po riječima Joela Petersona, iz vinarije Ravenswood, sadašnjeg predsjednika Udruge potrošača i proizvođača Zinfandela, ovogodišnji je festival, odnosno njegov zadnji dan, sa preko 10.000 posjetitelja, bio i veći i bolji nego ijedan do sada. Sudjelovalo je 285 vinarija. Neke su točile jedan, neke pet, sedam, osam svojih Zinfandela. Festival je dobio i veliko priznanje – gradonačelnik San Francisca Gavin Newsome protekli je tjedan proglasio “Tjednom Zinfandela”.

“Nikad još nekom grožđu takva čast nije ukazana” – rekla je Rebecca Robinson, direktorica Udruge potrošača i proizvođača Zinfandela. Ona je najavila održavanje drugog “Zinpozija”, iduce, 2006. godine, u Napi, na kojem se opet očekuju i hrvatski znanstvenici, profesori Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu, Edi Maletić i Ivan Pejić. Naglasak će biti na tehničkim i povijesnim aspektima zinfandela, jer – rekla je Rebecca Robinson – “između zinfandela i Hrvatske postoji sada divna povijesna veza.”

I još nešto: u organizaciji Udruge potrošača i proizvođača Zinfandela, u krstarenje Sredozemljem, pod naslovom “Majstori zina”, iduće će godine biti uključena i Hrvatska.

XS
SM
MD
LG