Linkovi

60. obljetnica oslobađanja Auschwitza (31/1/05) - 2005-01-30


27. siječnja, čelnici sa svih krajeva svijeta sastali su se u Poljskoj da bi obilježili 60-tu obljetnicu oslobađanja nacističkih logora smrti. Američku delegaciju predvodio je dopredsjednik Dick Cheney.

27. siječnja 1945. vojnici tadašnjeg Sovjetskog saveza ušli su u logor Auschwitz na jugu Poljske. Tamo su pronašli odvratne rezultate politike genocida nacističkog diktatora Adolfa Hitlera, koja je provođena nad europskim Židovima. Nacisti su također ubili milijune Slavena, Roma i pripadnika drugih skupina odabranih za progone. U Auschwitzu je ubijeno preko milijun ljudi, od čega 90 posto Židova.

U travnju 1945, američke snage oslobodile su još dva nacistička logora smrti – Buchenwald i Dachau. Britanski vojnici oslobodili su Bergen-Belsen, gdje su pronašli tisuće nepokopanih leševa i tisuće gotovo mrtvih zatvorenika. Sve zajedno, kroz prisilne marševe, ropski rad i sustavno ubijanje, nacistička Njemačka ubila je oko šest milijuna Židova, od kojih su četvrtina bila djeca. Taj genocid je postao poznat kao Holokaust.

24. siječnja, Ujedinjeni su narodi održali posebnu sjednicu Opće skupštine posvećenu oslobađanju nacističkih koncentracijskih logora. Pisac i dobitnik Nobelove nagrade Elie Wiesel, koji je preživio Holokaust, upitao je u svojem govoru u Općoj skupštini: "Hoće li svijet ikada naučiti nešto iz svega toga?"

Donald Braum, zamjenik direktora za pitanja Holokausta u američkom Državnom tajništvu, izjavio je da će obilježavanje oslobađana Auschwitza poslužiti kao podsjetnik na zločine koje ljudi mogu počiniti služeći zloj ideologiji.

"Mislim da danas možemo izvući realne pouke iz sjećanja na Holokaust, na logore, na smrt i zločine koji su u njima počinjeni. Tako da kada gledamo aktualne događaje, bilo da se radi o antisemitizmu u Europi ili drugdje u svijetu, ili pak o drugim oblicima predrasuda prema muslimanima ili ljudima drugih vjera, možemo shvatiti što s može dogoditi ukoliko na vrijeme ne poduzmemo odgovarajuće mjere – bilo kroz obrazovanje, zakone ili rad policije i pravosuđa - za borbu takvog tipa netolerancije, koja je bila korijen svega što je dovelo do Holokausta," kazao je.

Zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz izgubio je najveći dio svoje šire obitelji u Holokaustu. Wolfowitz je u govoru u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda izjavio da je "u proteklih šest desetljeća od oslobađanja logora smrti bilo previše prilika kada je svijet ignorirao nezgodnu istinu kako ne bi morao poduzeti ništa, ili je nešto poduzeo kada je bilo prekasno." Zemlje, rekao je Wolfowitz, "ne mogu zatvoriti oči i sjediti po strani kada su suočene s genocidom."

XS
SM
MD
LG