Linkovi

Staklenički plinovi mogli bi povećati temperaturu za gotovo 20 stupnjeva (30/1/05) - 2005-01-29


Staklenički plinovi mogli bi dovesti do povećanja globalne temperature za 19,8 stupnjeva Celzijevih, pokazali su prvi rezultati najvećeg svjetskog eksperimenta s klimatskim modelima.

Takav porast temperature je, doduše, gornji dio spektra, prema kojemu bi temperature mogle porasti od 3,6 od 19,8 stupnjeva, no ipak je dvostruko veći od dosadašnjih prognoza i mogao bi dramatično izmijeniti svijet u budućnosti – upozoravaju stručnjaci. Prema njihovim prognozama, bez znatnog smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova, temperature će porasti, a porasti će i razina mora, što će dovesti do velikih poplava i drastičnih klimatskih promjena.

Spektar promjena u temperaturi temelji se na pretpostavci da će razina ugljičnog dioksida do sredine stoljeća biti dvostruko više nego prije industrijske revolucije.

Podatke za istraživanje, koje predvodi David Stainforth sa sveučilišta Oxford, prikuplja oko 95.000 ljudi iz 150 zemalja svijeta, uz pomoć posebnog softvera koji mogu skinuti s Interneta na svoj kompjutor. Dok im računala ne rade, softver provodi klimatsku simulaciju i automatski prenosi svoje rezultate sveučilištu Oxford i drugim znanstvenim institucijama uključenim u ovaj projekt. Volonteri su do sada simulirali više od 4 milijuna godina klimatskih modela, donirali znanosti 8.000 godina vremena na svojim kompjutorima i nadmašili jačinu najvećih svjetskih superkompjutora. Softver se može naći na web siteu www.climateprediction.net.

XS
SM
MD
LG