Linkovi

'Download' najviše šteti mladim glazbenicima? (27/1/05) - 2005-01-27


Jedna nova studija pokazuje da otprilike jedna trećina američkih glazbenika smatra da bi "download", odnosno uzimanje glazbe s Interneta, trebao biti legalan, a polovica smatra da je Internet korisno marketinško sredstvo za glazbu.

Njihova stajališta u oštroj su suprotnosti s onim što misle šefovi diskografske industrije, koji tvrde da neograničena razmjena pjesama u digitalnom obliku u tzv. "peer to peer mrežama" onemogućava mnoge glazbenike da uberu svoju zaradu.

"Mnogi ljudi o Internetu razmišljaju kao o svojevrsnoj vizit-karti koja je na raspolaganju 24 sata dnevno, kao o svom glazbenom dućanu koji je otvoren 24 sata dnevno, jer postoji mnogo načina na koji glazbenici svoju muziku mogu prodavati online" - tvrdi Kristin Thomson, gitaristica jednog rock sastava i članica Koalicije za budućnost glazbe, neprofitne organizacije koja je sudjelovala u istraživanju privatne organizacije Pew o utjecaju koji Interent ima na glazbenike.

Kristin Thomson kaže da unatoč rasprostranjenom uvjerenju da je razmjena pjesama u digitalnom obliku štetna za glazbenike i smanjuje prodaju albuma, percepcija je prilično drugačija kad se o tome pita glazbenike: "Ima glazbenika, otprilike trećina njih u ovom slučaju, koji smatraju da je razmjena pjesama OK jer im pomaže da promiču svoju glazbu i otkrivaju glazbu drugih. U ovom se izvješću kaže da čak 87 posto glazbenika priznaje da zapravo na svojim web sajtovima daje uzorke svoje glazbe kako bi posjetitelji mogli čuti njihov zvuk. Meni se to sviđa, vjerujem da je to veliko inspirativno oruđe."

Međutim, mnogi šefovi diskografskih kuća smatraju da je razmjena pjesama u digitalnom obliku obična krađa. Jay Rosenthal je odvjetnik Recording Artists Coalition, organizacije koja predstavlja glazbenike koji imaju ugovore s većim diskografskim kućama. "Zbog digitalne razmjene pjesama prije pet do deset godina imali ste šansu prodati milijun primjeraka albuma i postati nacionalna zvijezda. Međutim, danas imate šansu prodati 20 tisuća i vjerojatno ćete nastupati samo na lokalnoj razini ostatak vaše karijere. To je teško objasniti nekom mladom umjetniku" - objašnjava Jay Rosenthal.

Gospodin Rosenthal vjeruje da je cijeli sustav stvaranja i prodaje glazbe u Sjedinjenim Državama u silaznoj putanji jer neki korisnici digitalne glazbe smatraju da razmjena pjesama putem Interneta ne nanosi štetu: "Pokušavaju to racionalizirati i kažu 'riječ je samo o diskografskim kućama, mi ne nanosimo štetu umjetnicima, oni dobe svoj honorar'. Međutim, ono što se zapravo događa jest sljedeće: velika zvijezda donosi mnogo novaca i omogućuje diskografskoj kući da objavljuje mlade i nove glazbenike. Dakle, takva zvijezda koja je obično prodavala 16 milijuna primjeraka, sad prodaje samo pet i to joj vjerojatno još uvijek donosi dobar prihod. Međutim, sprečava diskografsku kompaniju da sklapa ugovore s pet-deset drugih novih umjetnika. Taj se profit koristio kako bi se osiguralo da novi glazbenici stalno ulaze u sistem."

Međutim, za neovisne glazbenike kao što je Kristin Thomas, Internet je u cjelini oruđe za oživljavanje karijere. I dok se slaže da postoje manjkavosti ako se ljudima omogući besplatni pristup glazbi, vjeruje da internetska tehnologija kompenzira glazbenike na druge načine, tako što im pomaže da budu u kontaktu sa svojim obožavateljima i pruža priliku onima čije se skladbe ne izvode na radio postajama. Sa svoje strane, organizacija Pew koja je provela istraživanje priznaje da od oko tri tisuće glazbenika koje je ispitivala većina nema ugovor s nekom velikom diskografskom kućom i zarađuje za život radeći druge poslove koji nemaju veze s glazbom.

XS
SM
MD
LG