Linkovi

Danska upozorava na opasnost od terorističkih napada na humanitarne djelatnike u pokrajini Aceh (18/1/05) - 2005-01-18


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je da međunarodni humanitarni djelatnici koji pomažu u dostavi pomoći žrtvama tsunamija zasad nisu naišli na probleme u vezi mogućih terorističkih aktivnosti, unatoč nekim upozorenjima.

Gospodina Annan ovo je izjavio jučer nakon što je danska vlada priopćila da ima informacije o tome da teroristi planiraju napad na strane humanitarne djelatnike u indonezijskoj pokrajini Ače gdje se muslimanski separatisti već desetljećima bore protiv vlade.

Dužnosnici svjetske organizacije su priopćili agenciji Associated Press da su povisili stupanj budnosti, dok se istražuje dansko upozorenje. U međuvremenu, ukupni se broj žrtava povećao na 170 tisuća, nakon što je Šri Lanka prijavila još sedam tisuća stradalih.

******

Znanstvenici iz 150 zemalja započeli su s izradom planova za spašavanje ljudskih života tijekom elementarnih nepogoda i katastrofa. Ovaj skup koji se održava u Kobeu u Japanu dobio je novi zamah nakon prošlomjesečnih tsunamija u Aziji – registracije za svjetsku konferenciju pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, koja je jutros započela, udvostručile su se nakon 26. prosinca kada je tsunami pogodio zemlje uz Indijski ocean. Oko tri tisuće sudionika na konferenciji imat će priliku razgovarati i o uspostavi sustava za rano upozoravanje od tsunamija. Konferencija se inače održava na desetu godišnjicu potresa u Kobeu u kojem je poginulo preko 6 tisuća ljudi.

XS
SM
MD
LG