Linkovi

Ljevičari protiv 'koreografiranja demokracije' (13/1/05) - 2005-01-13


New York Times piše o tome kako se za predsjedničku inauguraciju 20. siječnja, kojom počinje drugi mandat Georgea Busha, pripremaju razne ljevičarske organizacije koje se protive politici Republikanske stranke - od rata u Iraku, pa do obrazovanja i pobačaja.

Inauguraciju će pratiti ulični prosvjedi. Glavno je pitanje koliko će se prosvjednici moći približiti Aveniji Pennsylvanija, koja spaja zgradu Kongresa i Bijelu kuću, i kojom će proći inauguralna povorka. Jedna je ljevičarska skupina dobila dopuštenje da njezini članovi stoje uz Aveniju Pennsylvanija na nekoliko mjesta, tik uz pristaše iz dvije građanske udruge koje podržavaju Georgea Busha.

Jedan od prosvjeda naslovljen je "Okrenimo leđa Bushu" - no pitanje je hoće li kamere ovaj happening uopće registrirati, jer uz Aveniju Pennsylvanija nema dovoljno mjesta.

Tajna služba, koja održava red tijekom inauguracije, najavila je da će se prema svakom prosvjedniku ponašati s punim poštovanjem, ukoliko prosvjed bude nenasilan. Zato su zabranjeni transparenti na dugačkim štapovima ili motkama, koje – tvrdi policija – lako postaju sredstva za ulični obračun.

Inače, sjedala na uličnim tribinama, s kojih se može gledati povorka, koštaju i do 125 dolara, i već su tjednima rasprodana. Ljevičarski prosvjednici ljute se zbog – kako kažu – "privatnog karaktera" predsjedničke inauguracije koja bi trebala biti događaj otvoren za javnost. "Riječ je o koreografiranju demokracije" - ovako je pripreme za inauguraciju opisala odvjetnica koja zastupa prosvjednike.

******

Dnevnik Seattle Post-Intelligencer, sa američke Zapadne obale, piše o tome kako Amerikanci poznije dobi često plaćaju medicinske usluge skuplje – i to zbog toga što se ne služe internetom. Naime, Internet pruža niz mogućnosti da se nabave jeftiniji lijekovi, pronađu jeftiniji planovi zdravstvenog osiguranja ili pročitaju informacije o zdravoj prehrani.

Istraživanje Zaklade Kaiser Family utvrdilo je da se Internetom služi tek 31 posto Amerikanaca starijih od 65 godina. Kad se u obzir uzme imovno stanje te razina obrazovanja – problem postaje još ozbiljniji.

Istraživanje je doduše pokazalo da će u drugoj generaciji situacija biti znatno bolja, jer u dobnoj skupini između 50 i 64 godine – Internetom se služi više od sedamdeset posto ljudi.

XS
SM
MD
LG