Linkovi

Knjiga političkog satiričara Jona Stewarta ipak prihvatljiva za javne knjižnice u Mississippiju (12/1/05) - 2005-01-12


Javne knjižnice u okrugu Jackson-George, u saveznoj državi Mississippi, odlučile su vratiti na svoje police knjigu "America (The Book): A Citizen's Guide to Democracy Inaction", političkog satiričara Jona Stewarta.

Uprava javnih knjižnica u tom okrugu prošli je mjesec odlučila je "izgnati" ovu knjigu zbog toga što su u njoj, pomoću fotomontaže, lica sudaca Vrhovnog suda SAD postavljena na gola tijela drugih osoba.

No, nakon što su posljednjih tjedana odluku kritizirali brojni građani, i u Mississippiju i izvan njega, uprava odlučila zabranu ukinuti.

Knjiga političkog humorista Jona Stewarta, voditelja popularne emisije "The Daily Show" na kanalu Comedy, bila je 15 tjedana na vrhu liste bestsellera dnevnika New York Times. List Publishers Weekly, koji prati nakladništvo, proglasio ju je knjigom godine.

Sporne fotografije pokazivale su obnažene suce Vrhovnog suda, a autor je čitatelje pozvao da "povrate dignitet sudaca" time što će ih sami odjenuti u sudačke halje, koje se mogu izrezati sa stranica knjige.

Jedan član upravnog odbora javnih knjižnica u okrugu Jackson-George bio je protiv ukidanja zabrane, rekavši da javne knjižnice "ne bi trebale biti kante za smeće, u koje će se bacati pornografski materijal."

XS
SM
MD
LG