Linkovi

Appleov kompjuter za 500 dolara! (13/1/05) - 2005-01-12


Američki proizvođač kompjutora Apple predstavio je javnosti najjeftiniji Macintosh u svojoj povijesti i novu verziju digitalnog playera iPoda, koja će koštati manje od stotinu dolara.

Direktor i osnivač Applea Steve Jobbs izjavio je da je Apple prodao četiri i pol milijuna svojeg izuzetno popularnog iPoda samo u četvrtom tromjesečju protekle godine. Najnoviji u nizu iPoda, - nazvan iPod Shuffle -, svojom početnom cijenom od 99 dolara usmjeren je ka potencijalnim kupcima kojima je iPod mini, s cijenom od 249 dolara, bio preskup. Najnoviji iPod veličine je paketića žvakaćih guma, jednako bijeli i bijelih slušalica kao i prethodnici, ali nema ekrana i svira svoju zalihu skladbi nasumično, odakle mu i naziv 'shuffle'. U slabijoj verziji, on ima kapacitet od 120 pjesama, a u jačoj – 240 pjesama, uz cijenu od 149 dolara.

Na priredbi Macworld u San Franciscu, uz novi iPod, predstavljen je i "Mac Mini", koji će koštati od 499 do 599 dolara, ovisno o procesoru i kapacitetu tvrdog diska, 40 ili 80 gigabajta. Mac Mini težak je težak 1,3 kilograma, širok i dubok 16,5 i visok svega 5 centimetara, a može se priključiti na televiziju i na ekran od računala. U kućištu sadrži i CD/DVD svirač/snimač, te čitav niz ulaza, uključujući i 'bluetooth' za bežićnu komunikaciju s tipkovnicom i mišem.

Najjeftiniji Mac u povijesti opskrbljen je Appleovim udarnim programima "iLife", koji sadrži iPhoto, iMovie, iDVD i iTunes, te program za nadobudne skladatelje Garage Band. Uz proslavljeni operativni sustav Mac OS X, koji povezivanje Appleovih kompjutera s PC-jima čini potpuno bezbolnim, majušni Mac Mini će najvjerojatnije biti ogroman uspjeh. Apple očito računa da će se velik broj vlasnika iPoda odlučiti prijeći na Mac kompjuter, koji je do sada tradicionalno bio znatno skuplji od PC-ja.

XS
SM
MD
LG