Linkovi

Žužul: Hrvatska čvrsto na putu prema EU (11/1/05) - 2005-01-11


Hrvatski ministar vanjskih poslova u ostavci Miomir Žužul u Beču je izjavio je da je približavanje Hrvatske EU pozitivno utjecalo na ekonomsku situaciju u zemlji. Žužul u Beču sudjeluje na ekonomskom forumu zemalja srednje i istocne Europe kojeg organizira britanski poslovni magazin "Euromoney".

Šef diplomacije u ostavci Miomir Žužul kazao je da se u Hrvatskoj počinju osjećati pozitivni učinci približavanja EU. Žužul je u Beču rekao da je ispunjavanje uvjeta za članstvo i dobivanje datuma pregovora pozitivno utjecalo na ukupnu financijsku i gospodarsku situaciju u zemlji, posebno na stabilnost makroekonomskih pokazatelja. “To,” rekao je, “najbolje dokazuje nedavno povećanje kreditnog rejtinga Hrvatskoj za dugoročni dug u stranoj valuti.” Kreditni rejting Hrvatskoj je u prosincu povisila jedna od najvećih svjetskih agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Standard & Poor´s, čija je procjena da bi integracijski proces trebao rezultirati s više Greenfield investicija, izravnih stranih ulaganja uz stopu rasta gospodarstva od 4 do 4,5 posto u ovoj godini.

Na najvećoj ekonomskoj konferenciji zemalja regije u organizaciji britanskog poslovnog magazina "Euromoney" Žužul je rekao da “Hrvatska čvrsto nastavlja svoj put prema Uniji”.

“Približavanjem EU svi gospodarski indikatori mijenjat će se u pozitivnom smjeru. To je iskustvo deset država koje su lani ušle u Uniju, a to je i naše iskustvo u prošloj godini,” rekao je Žužul.

Šef diplomacije, koji je prošlog tjedna podnio ostavku, rekao je da je na vladi premijera Sanadera da učini sve kako bi pristupni pregovori počeli 17. ožujka. Dodao je bi kašnjenje početka pregovora, uvjetovanih punom suradnjom s haaškim Tribunalom, imalo ozbiljne posljedice. “To se,” kazao je Žužul, “ne smije dogoditi”.

XS
SM
MD
LG