Linkovi

'Talentirana' bakterija koja se hrani otpadom (10/1/05) - 2005-01-09


Bakterija koja se hrani otpadom, a otkrivena je u kanalizacijskim vodama, uspjela je, kako se čini, razviti svoje talente kako bi se prilagodila ljudskom zagađenju okoliša.

Znanstvenici Instituta za istraživanja genoma iz Marylanda, koji su objavili genetsku sekvencu bakterije, nazvane Dehalococcoides ethenogenes, soj 195, kažu da ta bakterija pokazuje zaprepašćujuću prilagodljivost. D. ethenogenes, koji su svojedobno otkrili znanstvenici Sveučilišta Cornell u saveznoj državi New York, koristi se na 17 zagađenih lokacija u deset saveznih država. Različiti sojevi ove bakterije razgrađuju perkloroetilen (PCE), klorirano otapalo koje se koristi za kemijsko čišćenje; trikloroetilen, koji se koristi za čišćenje metalnih dijelova; klorobenzen, koji se svojedobno koristio u proizvodnji pesticida DDT, te poliklorirane bifenile, spojeve koji su se nekada koristili za hlađenje i podmazivanje transformatora.

"S obzirom da su otapala na bazi klora zagadila tako velik broj izvora vode, hitno nam trebaju nove metode za čišćenje takvog zagađenja," izjavio je John Heidelberg s Instituta za istraživanja genoma, koji je pomogao u dekodiranju genoma drugih sličnih bakterija. Znanstvenici, uključujući ekipe s Cornella, sveučilišta Johns Hopkins i Tehničkog sveučilišta u Berlinu, pronašli su gene za 19 različitih reduktivnih dehalogenaza, enzima koji pomažu bakteriji D. ethenogenes da "udiše" klorirana otapala. Ova bakterija, pokazalo se, ima skupine gena, nazvane mobilni genetski elementi. Preuzimanjem tih elemenata od drugih bakterija, zaključili su znanstvenici, sojevi ove bakterije uspijevaju se prilagoditi novim okolnostima. Znanstvenici vjeruju da je Dehalococcoides razvio sposobnost razgrađivanja kloriranih otapala relativno nedavno.

XS
SM
MD
LG