Linkovi

Balkan u 2004. (9/1/05) - 2005-01-09


Područje Balkana ušlo je u ovu godinu s dvojakim raspoloženjem: strahom od nestabilnosti i nadom za napredak ka europskim integracijama. Zamolili smo nekoliko analitičara da se osvrnu na događanja na Balkanu.

Stephen Larrabee, direktor za europska sigurnosna pitanja u privatnoj organizaciji RAND kaže da je u protekloj godini Kosovo bilo najozbiljniji problem na Balkanu.

"Vjerujem da je nasilje na Kosovo najvažnije zato što ukazuje na stupanj nestabilnosti koji tamo i dalje vlada te jasnije ukazuje na problem statusa Kosova," ocjenjuje Larrabee.

Franz Luthar Altman, direktor za Balkan pri Njemačkom institutu za međunarodna i sigurnosna pitanja u Berlinu slaže se s takvom ocjenom i dodaje da je nesigurnost prevladavajuće pitanje od početka 1990-tih.

"Postoje još mnoge nesigurnosti koje proizlaze iz nerješenih političkih problema. U Makedoniji, na primjer, između Albanaca i Makedonaca-Slavena, te na Kosovu. Ali, s druge strane, treba uvidjeti da se cjelokupna situacija na Balkanu popravila te smo došli u situaciju da se nasilje s početka 90-tih ne može ponovno ni zamisliti," kaže Altman.

Analitičari se slažu da je jedno od najvažnijih pitanja za Balkan u ovoj godini rješenje status Kosova. Prema planu Ujedinjenih naroda odluka o tome trebala bi biti donesena sredinom godine. Kosovo traži neovisnost, a Beograd i dalje želi da Kosovo ostane dio Srbije. Analitičari ističu da je stabilnost regije veoma važna za njeno daljnje približavanje Europi. Franz Luthar Altman s Njemačkog instituta za međunarodna i sigurnosna pitanja kaže da se sudbina Balkana sada odlučuje u Briselu, u sjedištu Europske unije.

"Vjerujem da je važan razvoj događaja bilo proširenje unije 1. svibnja koje je dodirnulo rubove Balkana, ali će svakako imati posljedice. Slovenija i Mađarska postale su dio Unije, a još najmanje dvije ili čak tri zemlje, ako uračunate Hrvatsku, također će postati članice," ističe naš sugovornik.

Stephen Larrabee iz organizacije RAND kaže da premda se balkanske zemlje kreću prema Europskoj uniji do njihovog priključenja neće doći skoro.

"Izuzev Hrvatske ne vidim puno izgleda da će bilo koja zemlja postati dio unije do kraja desetljeća. Europska unija ima dosta posla pred sobom uključujući usvajanje ustava, integraciju deset novih članica i pregovore o članstvu s Turskom. Sve to će usporiti napore ka integraciji zapadnog Balkana," kaže Larrabee.

Hrvatska je dobila pozivnicu za početak pregovora o članstvu u Uniji, Makedonija je potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a proces pregovora s Albanijom umnogome ovisi o rezultatu ovogodišnjih izbora. Crna Gora se, u međuvremenu, priprema za referendum o neovisnosti koji će se održati 2006. godine. To je još jedno od pitanja koje može izazvati napetosti na Balkanu u ovoj godini.

XS
SM
MD
LG